Każdy z nas powinien zwracać uwagę na to, co je i w jakich ilościach. Jednak w kwestii żywienia dzieci należy zachować szczególną czujność, ponieważ niedojrzały organizm intensywnie się rozwija i jest bardzo podatny na zanieczyszczenia zewnętrzne, w tym te pochodzące z żywności. Sprawdźmy więc, czym charakteryzuje się zdrowia żywność dla dzieci i po jakie produkty warto sięgać.
Czym jest zdrowa żywność?
Zdrowa żywność dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie nie zawiera zbędnych i szkodliwych dodatków. Tym mianem określamy produkty o jak najmniejszym stopniu przetworzenia, czyli np. świeże warzywa i owoce, mięso, ryby, jaja. Ponadto chodzi tutaj o produkty, które przynoszą organizmowi więcej korzyści niż ich mniej zdrowe odpowiedniki, jak na przykład pełnoziarniste produkty zbożowe w porównaniu do produktów z białej, czyli oczyszczonej mąki. Zdrowa żywność to także naturalne produkty o unikalnych i cennych właściwościach, jak np. kiszone ogórki, zarodki pszenne czy zioła. Tego określenia używa się również wobec produktów o obniżonej zawartości soli, bez cukru białego oraz niezawierających izomerów trans kwasów tłuszczowych.
Co mogą jeść małe dzieci?
Wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia wobec żywienia niemowląt i małych dzieci są jasne. Maluchy powinny być karmione wysokiej jakości produktami naturalnymi o niewielkim stopniu przetworzenia. Najlepiej, jeżeli są to produkty z upraw i hodowli odbywających się w kontrolowanych warunkach. Mogą to być również półprodukty i gotowe dania dla dzieci, które spełniają surowe, regulowane prawnie normy dotyczące składu, wartości odżywczej, jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa. Żywność przeznaczona dla dzieci musi być również zgodna z potrzebami i ograniczeniami organizmu w danym okresie rozwoju. Stąd też na opakowaniu powinna znajdować się informacja dotycząca wieku (np. od 12 miesiąca życia).
Jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie u dzieci?
Wskazówki dotyczącego tego, czym i w jakich ilościach karmić swoją pociechę, można znaleźć w Piramidzie Zdrowego Żywienia dla dzieci opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.
Zgodnie z zaleceniami żywienie dzieci i młodzieży (od 4 do 18 roku życia) powinno opierać się na następujących zasadach:
- Warzywa i owoce powinny być spożywane w dużych ilościach i codziennie, najlepiej w proporcjach 3/4 warzyw i 1/4 owoców.
- Produkty zbożowe powinny być spożywane w nieco mniejszych ilościach, najlepiej sięgać po produkty pełnoziarniste, w tym pieczywo, makarony, płatki zbożowe, kasze i ryż.
- Dzieci powinny spożywać również chudy nabiał, w tym mleko, ser żółty i biały, jogurty naturalne i kefiry.
- W diecie dzieci i młodzieży nie może zabraknąć źródeł pełnowartościowego białka: chudego mięsa, ryb, jaj, nasion roślin strączkowych. Należy unikać mięs przetworzonych (wędlin).
- W żywieniu dzieci stosuje się również oleje i tłuszcze, w tym szczególnie oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy).
W Piramidzie Zdrowego Żywienia dla dzieci nie ma cukru, słodzonych napojów, ani produktów wysoko przetworzonych, czyli np. dań typu fast food czy słodyczy. Jeżeli jednak chcemy dać dziecku słodką przekąskę, wówczas można sięgnąć po owoce, orzechy lub słodycze bez cukru białego.
Czy ekologiczna żywność jest dla dzieci?
Zgodnie z wytycznymi Komisji Europejskiej certyfikowana żywność ekologiczna (oznaczona symbolem Euroliścia) musi zawierać co najmniej 95% składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Są to produkty wyprodukowane bez udziału pestycydów, GMO, sztucznych nawozów, promieniowania jonizującego, antybiotyków i hormonów. Produkty ekologiczne można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, takich jak na przykład batom.pl. Jednak ekologiczna produkcja nie oznacza, że produkt nadaje się dla małych dzieci. Ważne jest, aby na opakowaniu produktu widniała informacja, od jakiego wieku można go stosować. Wtedy mamy pewność, że produkt jest przeznaczony dla dzieci i odpowiedni dla wskazanego okresu rozwojowego.