Wspólne rodzinne poranki często nie należą do najłatwiejszych - najmłodszym dzieciom przygotowujesz kaszkę, starsze dzieci mają ochotę na naleśniki, a dorośli zupełnie na coś innego. A gdyby tak przygotować dla wszystkich członków rodziny taką samą bazę na śniadanie, tylko każdy dodałby swoje ulubione dodatki? Jak to zrobić? Zamieńcie kaszki instant na naturalne. Dowiedz się, dlaczego warto to zrobić i co możesz na tym zyskać.
Czas przygotowania
Za największą zaletę dań instant uważa się zwykle krótki czas ich przygotowania. Wynika to zresztą już z samej nazwy - instant oznacza: natychmiastowy. Czy w rzeczywistości czas przyrządzenia kaszki instant faktycznie jest dużo krótszy niż w przypadku kaszki tradycyjnej? Sprawdźmy to! Produkty instant na ogół zalewa się gorącą wodą, miesza i odstawia na 2-3 minuty, aby zgęstniały. Tradycyjne kaszki wsypuje się do zimnej wody lub mleka/napoju roślinnego, a następnie doprowadza się do wrzenia i gotuje przez 2-3 minuty. Jak widać, przygotowując tradycyjne kaszki, wcale nie tracimy aż tyle czasu, jakby mogło się wydawać.
Skład
Tradycyjne kaszki, które towarzyszą nam od stuleci, to prosty skład. Kasza owsiana, jaglana czy orkiszowa składa się w 100% z naturalnych zbóż. Z kaszkami instant bywa różnie. W składzie oprócz zbóż można znaleźć też inne składniki, jak np. odtłuszczone mleko w proszku, serwatka, barwniki czy aromaty. Czy są one potrzebne? Sproszkowane mleko i serwatkę możesz przecież zastąpić świeżym mlekiem, a barwniki – owocami lub warzywami liofilizowanymi. Naturalną kaszkę możesz urozmaicić różnymi dodatkami, takimi jak np.: świeże owoce, warzywa, orzechy czy kakao. Kaszki tradycyjne to produkty zdrowe, nieprzetworzone i pozbawione zbędnych dodatków.
Uczucie sytości
Oprócz prostego składu warto docenić również fakt, że tradycyjne kaszki są niezwykle sycące. Najedzą się nimi nie tylko niemowlęta, starsze rodzeństwo, a także rodzice. Wynika to przede wszystkim z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który naturalnie obecny jest w pełnoziarnistych zbożach. Jego zalety wcale się na tym nie kończą – błonnik odpowiedzialny jest również za obniżanie poziomu glukozy w organizmie czy wspomaganie pracy jelit.
Smak
Skupmy się na moment na aspekcie, który w przypadku jedzenia wydaje się najważniejszy. Chodzi oczywiście o walory smakowe. Wspomniane wcześniej aromaty i różnego rodzaju sztuczne dodatki stosowane w kaszkach instant są nośnikami smaku. Jeśli zależy Ci na tym, by kaszki jadała cała rodzina, te tradycyjne będą dużo lepszym wyborem. To Ty decydujesz, które dodatki dodasz do swojej porcji kaszki– możesz zdecydować się na świeże lub liofilizowane owoce, sproszkowane daktyle czy miód (dla starszych dzieci i dorosłych). Smaku kaszkom może nadać również cynamon, gałka muszkatołowa lub laska wanilii. Naturalne kaszki z pełnoziarnistych zbóż to także możliwość serwowania każdej porcji z innymi dodatkami, by uniknąć efektu znużenia monotonnym jedzeniem.