Nutella jest kremem orzechowo-kakaowym znanym na całym świecie, produkowanym przez markę Ferrero. Czekoladowy krem używany jest do smarowania kanapek, naleśników i różnego rodzaju ciast. Kilka lat temu wokół Nutelli pojawiło się kilka kontrowersji. Czy Nutella jest zdrowa dla dzieci? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w poniższym artykule.
Spis treści
Nutella – ogólny opis produktu
Historia Nutelli rozpoczyna się we Włoszech w 1946 roku, tuż po wojnie, gdy czekolady i cukierki były trudno dostępne. Wówczas mistrz cukiernictwa Pietro Ferrero zaczął rozwijać masową produkcję słodyczy. Jednak dopiero jego syn Michelle Ferrero dokonał ekspansji firmy na światowym rynku.
Pierwszym produktem marki Ferrero była orzechowo-czekoladowa Pasta Gianduja do smarowania kanapek. Gianduja była pierwowzorem Nutelli, którą stworzono w 1964 roku.
W składzie kremu orzechowo-czekoladowego znajdziemy:
- cukier;
- olej palmowy;
- orzechy laskowe (13%);
- kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%);
- mleko odtłuszczone w proszku (6,6%);
- serwatka w proszku;
- emulgatory: lecytyna (soja) i wanilia.
Skład Nutelli z pewnością nie wygląda zachęcająco, zatem czy Nutella jest zdrowa dla dzieci?
Czy Nutella jest zdrowa dla dzieci?
Nutella nie należy do zdrowych produktów, głównie z powodu zawartości cukru i oleju palmowego, które stanowią aż 50 % całego produktu. W 2017 roku pojawiła się głośnia kontrowersja związana z Nutellą. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że związki chemiczne odkryte w spożywczej postaci oleju palmowego powodują raka. EFSA zaznaczył, że nawet niewielkie ilości spożycia tych substancji mogą zagrażać zdrowiu dzieci (rodzice też powinni unikać!). Zdaniem EFSA z powodu braku rzetelnych danych, nie możemy uznać żadnego poziomu zawartości tych substancji w pożywieniu za bezpieczny.
Ferrero odpowiedziało na zarzuty, tworząc kampanię i zapewniając, że Nutella nie szkodzi zdrowiu. Przedsiębiorstwo twierdziło, że proces produkcji Nutelli odbywa się w taki sposób, aby była ona jak najmniej szkodliwa. Ferrero oświadczyło, że nie może zastąpić oleju palmowego zamiennikami, ponieważ wtedy Nutella utraci to, co czyni ją wyjątkową i stanie się jedynie półproduktem.
Nutella z pewnością nie jest pełnowartościowym śniadaniem dla dzieci. Dwie łyżki czekoladowego kremu zawierają aż 200 kalorii, na które składają się głównie szkodliwe tłuszcze i cukier. Te dwa składniki przyczyniają się do przybierania na wadze i wielu chorób:
- cukrzycy;
- otyłości;
- choroby serca i wątroby.
Wartościowe zamienniki
Znamy już odpowiedź na pytanie, czy Nutella jest zdrowa dla dzieci. Wiemy, że nie jest to najlepszy wybór na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Jeżeli jednak nie chcemy zupełnie zrezygnować z używania kremu orzechowo-czekoladowego, dobrze jest wybrać zamienniki. Dobry zamiennik powinien mieć w składzie orzechy, kakao i miód lub inny rodzaj cukru. Oto kilka przykładowych zdrowych zamienników dla Nutelli:
- Krem orzechowo-kakaowy Felix Dark Nutters;
- Kremy Nutlove;
- Bio Masło orzechowe Primaceo;
- Krem karbowo-sezamowy Bakra;
- Masło orzechowo-kakaowe Naturavena;
- Bio Krem orzechowo-kakaowy Crunchy.
Wybierając zdrowy krem czekoladowy, warto wybrać ten bez dodatku cukru i oleju palmowego. Produkcja oleju palmowego niestety przyczynia się do ogromnych szkód środowiskowych i śmierci wielu gatunków zwierząt.
Szukając zamienników, dobrze kierować się zasadą, że im więcej orzechów w kremie, tym lepiej. Osoby, które mają uczulenie na orzechy, mogą wybrać krem z mączką chleba świętojańskiego (karob) – jest to bezpieczny dla zdrowia dodatek.
Zachęcamy też do zapoznania się z artykułem Czy dziecko może jeść frytki? To inny popularny posiłek, który uwielbiają nasze pociechy. Odpowiedź w tym zakresie jest jednak nieco bardziej skomplikowana, niż w przypadku popularnej Nutelli.