Dzieci uwielbiają fast food, w szczególności smażone frytki. Mimo że to często ulubione danie maluchów, to nie powinny one jeść go zbyt często. Jeśli chcesz dowiedzieć się od kiedy frytki dla dzieci są bezpieczną potrawą, przeczytaj poniższy artykuł.
Spis treści
Od kiedy frytki dla dzieci?
Frytki dla dzieci mogą pojawiać się okazjonalnie w menu malucha już po 12 miesiącu życia. Jest to zwykle czas, w którym dziecko poznało już wiele nowych smaków i potraw gotowanych na różne sposoby.
Pamiętaj jednak, że dziecko nie powinno jeść frytek każdego dnia. Zaleca się, aby frytki dla dzieci były podawane nie częściej niż raz lub dwa razy w tygodniu. Jest to potrawa gotowana na głębokim oleju, przez co jest tucząca i ciężkostrawna.
Frytki warto przygotowywać samodzielnie w domu z młodych ziemniaków, smażąc je na oleju rzepakowym, oliwie z oliwek lub po prostu piekąc je w piekarniku. Wybierając bary, fast foody, itp. możemy mieć niemal pewność, że frytki zostały usmażone na głębokim oleju, który nie był wymieniany od pewnego czasu. Sprawia to, że frytki dla dzieci stają się wielokrotnie bardziej szkodliwe (olej tworzy w nich związki rakotwórcze).
Nie warto także decydować się na zakup już gotowych frytek do usmażenia. Frytki mrożone były już raz smażone i nie masz pewności, na jakim rodzaju tłuszczu.
Co z innymi smażonymi potrawami?
Wiemy już od kiedy frytki dla dzieci możemy wpisać do okazjonalnego menu malucha. A co z innymi smażonymi potrawami? W przypadku kotlecików, naleśników, racuchów itd. zasady oraz wiek podawania jest taki sam.
Oczywiście zawsze jest lepiej przygotować danie duszone, pieczone lub gotowane na parze. Jednak są dania, które trudno przygotować w inny sposób, niż po prostu je smażąc. Najważniejszą zasadą przy smażonych potrawach jest utrzymanie krótkiego czasu smażenia i nieprzypalenie oleju! Jeśli już taka sytuacja się zdarzy, należy wymienić olej, a potrawę przygotować od nowa.
Tłuszcze w diecie malucha są bardzo ważne, ponieważ zapewniają energię, pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego. Wspierają wzrost inteligencji dziecka i jego sprawność mentalną. Nie chodzi tu jednak o takie tłuszcze, takie jak frytki dla dzieci smażone na głębokim oleju. Do dań na zimno warto dodawać kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Zdrowe tłuszcze zawarte są także w pestkach dyni, słonecznika, orzechach i awokado.
Przygotowując smażone potrawy, warto przyłożyć większą uwagę do tłuszczu, którego używamy. Wybierając olej lub oliwę kieruj się dwiema ważnymi zasadami:
- Wysoka temperatura dymienia – warto wybrać olej, który potrzebuje bardzo dużo czasu, aby zacząć się palić i wydalać brzydki zapach;
- Wysoka zawartość kwasów jednonienasyconych i niska wielonienasyconych – nie warto wybierać tłuszczy nasyconych, które co prawda są odporne na wysoką temperaturę, ale są również szkodliwe dla naszego zdrowia.
Dobrym zamiennikiem dla potraw smażonych jest grill dla dzieci. Będzie zdrowiej i często smaczniej!