Czy można jeść czosnek w ciąży, na przykład w trakcie przeziębienia? Świeży, granulowany, w proszku – czosnek jest bardzo popularnym składnikiem wykorzystywanym w kuchni. Znany jest też ze swoich leczniczych właściwości, dlatego tak chętnie sięgamy po niego w okresach obniżonej odporności.
Spis treści
Czosnek – najważniejsze właściwości
Czosnek dodaje wielu potrawom niepowtarzalnego aromatu oraz smaku. Nic więc dziwnego, że niemal każdy z nas znajdzie go wśród podstawowych, kuchennych przypraw. Roślina ta, oprócz charakterystycznego smaku i zapachu, posiada szereg właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dlaczego czosnek jest wykorzystywany również w leczeniu?
- Ze względu na zawartość witamin (A, B1, B2, C), a także soli mineralnych, wspiera naszą odporność, nawet w trakcie przeziębienia.
- Swoje właściwości antybakteryjne zawdzięcza organicznemu związkowi siarki i alliny.
- Wspiera układ krwionośny poprzez hamowanie zakrzepów krwi.
- Zapobiega opuchnięciom i żylakom.
- Odblokowuje układ oddechowy, poprzez rozrzedzenie wydzieliny i udrożnienie dróg oddechowych.
Warto pamiętać, że czosnek może wspomagać leczenie przeziębienia lub infekcji, jednak w wielu przypadkach nie zastąpi leków. Co więcej, ze względu na swój intensywny smak, może on powodować zgagę, a spożywany w większych ilościach, negatywnie wpływa na układ trawienny.
Czy można jeść czosnek w ciąży?
Wiemy, że czosnek ma wiele właściwości prozdrowotnych, a także wspiera organizm o obniżonej odporności, na przykład w okresie jesienno-zimowym lub w trakcie ciąży. Czy spożywanie tej rośliny, kiedy spodziewamy się dziecka, jest jednak bezpieczne?
Warto wiedzieć, że istnieje kilka aspektów, które warto wziąć pod uwagę, jeśli zastanawiamy się, czy możemy jeść czosnek w ciąży. U niektórych kobiet może on powodować niestrawność, która szczególnie niekomfortowa będzie w okresie ciąży. Drugim ważnym aspektem jest naturalna skłonność do występowania zgagi, która może nasilić się u ciężarnej kobiety. Dodatkowo smak świeżego czosnku może powodować mdłości, dlatego przyszłe mamy powinny uważać z jego nadmiernym spożywaniem.
Czosnek w ciąży nie będzie jednak przeszkodą dla tych kobiet, które dobrze czują się po jego zjedzeniu, czyli: nie mają zgagi, nie odczuwają nudności, nie mają na niego alergii i żadnych przeciwwskazań lekarskich. Ważne jest również to, aby czosnek dodawać do dań w odpowiednich proporcjach i nie przekraczać proponowanej dziennej dawki, która wynosi około 3-4 ząbków.
Korzyści płynące z jedzenia czosnku w ciąży
Do najważniejszych zalet jedzenia czosnku w ciąży zaliczyć możemy:
- wspieranie obniżonej odporności organizmu w tym okresie,
- regulowanie ciśnienia krwi,
- zapobieganie zakrzepom i obrzękom (np. żylakom),
- dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin (A, B1, B2, C).
Czosnek w ciąży – zagrożenia
Jedzenie czosnku w ciąży z umiarem może przynieść kobiecie wiele dobrego. Czy istnieją zatem jakieś efekty uboczne, o których warto wiedzieć? Tak, jeśli jeszcze przed zajściem w ciążę kobieta miała problemy ze zgagą lub niestrawnością po zjedzeniu tej rośliny, lub potrawy, w której smak czosnku dominował. Wtedy najlepiej wyeliminować go z diety na okres ciąży oraz karmienia piersią.
Czosnek pospolity a czosnek niedźwiedzi w ciąży
W naszej kuchni często możemy znaleźć również czosnek niedźwiedzi, który różni się od czosnku pospolitego. I choć niektóre związki aktywne występują w obu, to są to dwie różne rośliny. Czy czosnek niedźwiedzi w ciąży jest bezpieczny? Ze względu na to, że nie jest to potwierdzone medycznie, kobiety w okresie ciąży powinny mocno ograniczyć spożywanie czosnku niedźwiedziego w każdej formie.