Czy można jeść daktyle w ciąży? To pytanie zadaje sobie wiele przyszłych mam, a fora internetowe pełne są sprzecznych informacji. Ciąża jest przecież wyjątkowym okresem w życiu każdej kobiety, dlatego tak ważne jest, aby dieta była zbilansowana i opierała się na naturalnych składnikach. Czy świeże i suszone daktyle są odpowiednią przekąską dla ciężarnych? W którym miesiącu ciąży będą najmocniej wspierać organizm kobiety? Zobacz!
Spis treści
Daktyle – najsmaczniejsze rodzaje!
Daktyle to nic innego jak owoce rosnące na daktylowcu właściwym. Są to słodkie pestkowce, które eksportują, między innymi: Tunezja, Izrael oraz Stany Zjednoczone. W sklepach możemy spotkać się z wieloma rodzajami daktyli, jednak nie wszystkie smakują tak samo.
Najlepszym wyborem dla kobiet w ciąży będą daktyle z upraw ekologicznych, czyli daktyle BIO. Owoce te występują zarówno w formie świeżej, jak i suszonej, a najpopularniejszym gatunkiem jest Medjool. To właśnie ten gatunek pestkowców z daktylowca uchodzi za najsmaczniejszy. Świeże daktyle Medjool są duże, słodkie i soczyste, dlatego stanową przekąskę idealną.
Innymi odmianami daktyli, które spotkać możemy na półkach sklepowych, są:
- Ameri – podłużny kształt i intensywny smak;
- Barhi – niewielkie owoce i delikatny smak;
- Halawi – małe owoce i miękki miąższ;
- Thoory – średniej wielkości owoce i orzechowy smak;
- Zahidi – miąższ bogaty w syrop.
Daktyle w ciąży – jakie mają wartości odżywcze?
Dlaczego warto jeść daktyle w ciąży? Odpowiedź jest prosta! Owoce daktylowca są źródłem wielu składników odżywczych, istotnych szczególnie dla przyszłych mam. Zawierają one między innymi:
- witaminy: A, B6 i K,
- kwas foliowy,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- naturalne cukry.
Witaminy, minerały, proteiny oraz węglowodany zawarte w daktylach wspierają organizm kobiety oraz jej rozwijającego się maluszka.
Jakie daktyle jeść w ciąży?
Świeże czy suszone daktyle w ciąży sprawdzą się lepiej? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ oba rodzaje tych pestkowców będą miały podobny skład i zawierać będą wiele witamin oraz minerałów. Wybór zależeć będzie tylko od preferencji przyszłej mamy.
Daktyle w ciąży – od którego miesiąca warto je jeść?
Ze względu na wiele wartościowych składników, które skrywają w sobie daktyle, możemy je jeść od pierwszego trymestru aż do końca ciąży. Warto pamiętać, że sprawdzą się one głównie jako zdrowa przekąska w zbilansowanej diecie. Nadmierne spożywanie daktyli w ciąży może negatywnie wpłynąć na układ trawienny i komfort kobiety.
Daktyle w ciąży – ile ich jeść?
Regularne jedzenie daktyli w ciąży może przynieść wiele korzyści nie tylko przyszłej mamie, ale również dziecku. Przyjmuje się, że najlepszą proporcją będzie garstka owoców daktylowca dziennie, czyli około 3-6 sztuk.
Daktyle można jeść jako przekąskę lub dodawać je do różnych potraw czy deserów. Smak tych owoców urozmaici owsiankę, jogurt naturalny, granolę, a nawet dania mięsne.
Czy jedzenie daktyli w ciąży pomaga w terminowym porodzie?
Daktyle słyną również z tego, że wspierają organizm kobiety w końcowym etapie ciąży. Według niektórych badań mogą one zwiększyć szansę na poród w określonym terminie, czyli w okolicach 40 tygodnia ciąży. Warto wiedzieć, że pestkowce te nie wywołują przedwczesnego porodu, czyli możemy bez obaw jeść je już od początku ciąży.
Bez względu na to, że daktyle są powszechnie uważane za przekąskę w pełni bezpieczną w okresie ciąży, warto porozmawiać o nich z lekarzem prowadzącym. Każda zmiana nawyków żywieniowych w tym ważnym dla kobiety okresie, powinna być konsultowana ze specjalistami.
Zobacz też inne nasze artykuły o tym, co można jeść w ciąży!