Czy można jeść maliny w ciąży? To jedno z pytań stawianych sobie przez przyszłe mamy. W internecie możemy napotkać wiele sprzecznych informacji dotyczących diety w ciąży. Warto je weryfikować, bo dbając o prawidłowy rozwój naszego dziecka, nie możemy pomijać w diecie żadnych składników. Z naszego artykułu dowiesz się, czy można jeść maliny w ciąży, czy spożywanie owocu, picie herbatki z liści malin i soku malinowego jest tak samo bezpieczne i zdrowe dla ciężarnej.
Spis treści
Maliny w ciąży – czy można jeść?
Jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców każdego dnia jest niezwykle ważne, by nasz organizm prawidłowo funkcjonował. W ciąży nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały wzrasta, a maliny to ich doskonałe źródło. Maliny są bogate w potas, wapń, a także witaminę C, ułatwiającą przyswajanie żelaza.
Z pokolenia na pokolenie przekazywane są ciężarnym różne mity dotyczące ich diety w ciąży, czy podczas karmienia piersią. Jednym z nich jest całkowity zakaz spożywania malin w okresie ciąży. Niestety wiele ciężarnych nie konsultuje z lekarzami czy można jeść maliny w ciąży i rezygnuje z ich jedzenia. Kobiety w trosce o dobro dzieci nie chcą ryzykować, bo boją się przedwczesnego porodu. Maliny są jednak całkowicie bezpieczne dla zdrowia przyszłych matek, a sam mit nie ma żadnego uzasadnienia medycznego.
Lekarze twierdzą, że o ile jedzenie malin i picie naparów z suszonych owoców nie ma żadnego wpływu na ciążę, to zupełnie inne działanie ma picie herbaty z liści malin, która może się przyczynić do poronienia lub przedwczesnego porodu.
Liście maliny w ciąży – czemu służą?
Liście malin wykorzystywane są przy leczeniu biegunek, podczas zbijania wysokiej temperatury czy problemach z sercem.
Niektórzy piją herbatę z liści malin, by oczyścić organizm z toksyn, ponieważ ma działanie napotne, wspomaga wydalanie moczu i produkcję żółci. Napar stosowany jest także do regulowania obfitych i bolesnych miesiączek. Liście malin w ciąży ułatwiają poród.
Herbata z liści malin zalecana jest kobietom dopiero po 35. tygodniu ciąży, ponieważ może działać pobudzająco na mięśnie macicy, co może przyczyniać się do krótszego porodu. Kobiety sięgające po napar mają nadzieję na wcześniejsze rozpoczęcie się akcji porodowej i szybsze przejście do ostatniej fazy porodu. Nie na każdego zadziała to w równym stopniu, ale nie należy go pić bez wyraźnych wskazań lekarza.
Jaka jest prawidłowa dieta w ciąży?
Zdrowa i zbilansowana dieta w ciąży to klucz do prawidłowego rozwoju dziecka. Powinniśmy dbać o dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów. Nie możemy zapomnieć o dużej ilości warzyw, owoców, produktach mlecznych, jajach i zdrowych tłuszczach.
Podstawową zasadą w ciąży jest jedzenie na dwoje, a nie za dwoje. Trzeba jednak pamiętać, że już w pierwszym trymestrze nasze zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta o 85 kcl. W drugim trymestrze będziemy potrzebować już o 285 kcl więcej, a w trzecim 475kcl. Jeśli będziemy się zdrowo odżywiać podczas ciąży, to zapewnimy dziecku wszystkie potrzebne składniki, a sobie szybszy powrót do formy. To, co spożywamy w okresie ciąży i podajemy dziecku w pierwszych latach jego życia, ma ogromny wpływ na jego kształtowanie nawyków żywieniowych.
Dieta podczas ciąży powinna być bogata w błonnik, by uniknąć zaparć, które są zmorą wielu ciężarnych kobiet. Przyszłe matki często zmagają się z niedokrwistością, spowodowaną zbyt niskim poziomem żelaza. Powinniśmy na bieżąco kontrolować jego poziom. Aby poprawić wchłanianie żelaza, trzeba spożywać go wraz z witaminą C, której źródłem są np. maliny.
W ciąży nie można zapomnieć o odpowiedniej ilości białka. Jeśli jesteśmy wegetarianami lub mamy mdłości na sam widok mięsa, warto jak najczęściej sięgać po strączki. W menu nie może także zabraknąć tłustych ryb takich jak łosoś, makrela czy śledź. Są one doskonałym źródłem kwasów omega-3, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu.
Aby poprawić wchłanianie witamin, możemy skropić oliwą warzywa i owoce przed spożyciem. Dieta w okresie ciąży powinna być różnorodna i sezonowa. Powinniśmy wybierać owoce ze sprawdzonych źródeł i zawsze je dokładnie myć przed spożyciem.
Do prawidłowego rozwoju płodu potrzebujemy też suplementów. Już przed ciążą powinniśmy uzupełniać kwas foliowy. Przez niedobory możemy mieć problem z zajściem w ciążę, a w pierwszych tygodniach po zapłodnieniu może powodować wady cewy nerwowej. Należy przyjmować jod oraz kwasy DHA – w przypadku, gdy nie mieszkamy nad morzem.
Jakie inne owoce mogą jeść przyszłe mamy?
Dieta kobiety ciężarnej powinna być bogata w produkty o wysokiej gęstości odżywczej. Czyli takie, które dostarczą nam niewiele kalorii i są doskonałym źródłem witamin. Idealnie sprawdzą się tutaj owoce, które w czasie ciąży powinny się pojawiać w 2-3 posiłkach dziennie. Owoce w ciąży mogą pełnić rolę zdrowej przekąski, dodatku do np. owsianki czy stanowić osobny posiłek w postaci świeżo wyciskanego soku.
Większość owoców ma zdolności alkalizujące, dzięki którym nie zakwasza zbyt szybko organizmu, a poziom kwasowo-zasadowy zostaje niezaburzony.
Warto jeść owoce w ciąży, które mają sporą dawkę witaminy C takie jak borówki, jagody, maliny, kiwi, agrest czy czarną porzeczkę. Aby poprawić wchłanianie żelaza, można jeść także truskawki i cytrusy, jednak z umiarem. Te owoce często uczulają.
Jeśli mamy problem ze zbyt szybkim wzrostem cukru we krwi, musimy uważać na winogrona i banany. Jednak śmiało możemy się zajadać brzoskwiniami, morelami, mango czy melonem.
Gdy dopadną nas np. skurcze łydek, możemy sięgnąć po banana bogatego w magnez i potas. Z kolei z zaparciami doskonale poradzą sobie suszone śliwki lub jabłko bogate w błonnik, pektyny i witaminy z grupy B.
Maliny w ciąży – w jakiej formie je spożywać?
Maliny są doskonałym źródłem witamin C, A z grupy B, żelaza i miedzi, dlatego warto je włączyć do diety. Jak każdy owoc najlepiej spożywać je surowe, ponieważ wtedy zawierają najwięcej witamin i mikroelementów. Jednak jeśli nie ma akurat sezonu, a w zamrażalniku mamy mrożonki to możemy śmiało się nimi zajadać. Podczas mrożenia owoce tracą minimalne ilości witamin.
Owoce możemy spożywać zarówno jako przekąskę jak i pełnowartościowy posiłek. Możemy zrobić pyszną jaglankę z malinami, placki z sosem malinowym czy koktajl z malinami. Jeśli mamy ochotę na pyszny deser, możemy przyrządzić sobie kisiel lub sorbet malinowy.
Gdy dopadnie nas przeziębienie w ciąży, to niewiele dostępnych na rynku leków będzie dla nas odpowiednich. Jednak wtedy przyda się kubek z gorącą herbatą i sokiem malinowym. Taka mikstura ma działanie napotne, obniży nam temperaturę – zadziała jak domowa aspiryna. Jednak w przypadku wysokiej gorączki nie rozgrzewajmy się gorącą herbatą z sokiem malinowym, tylko od razu skonsultujmy się z lekarzem.
Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać w ciąży, to nie rezygnujmy zbyt pochopnie z warzyw i owoców, tylko weryfikujmy swoje źródła tak, aby nie pozbawiać się cennych składników i pysznych posiłków. Maliny, spożywane w sposób tradycyjny i nie tylko, są świetnym elementem diety przyszłych mam.