Popcorn w ciąży nie jest produktem zakazanym. Musimy go jednak przygotować sami i nie kupować niesprawdzonych produktów. Warto unikać przy tym mikrofalówki i uważać na dodatki, takie jak cukier, sól czy olej. Jeszcze lepszym pomysłem będzie zastosowanie wartościowych zamienników.
Spis treści
Popcorn – co to właściwie jest?
Czym właściwie jest popcorn? Skąd pochodzi? Fani tego produktu nie mają wątpliwości, jednak nie wszyscy wiemy, jak dokładnie powstaje.
Popcorn przybył do Polski ze Stanów Zjednoczonych, gdzie znany był już przed II wojną światową. Dosłownie to kukurydza („corn”), a słówko „pop” odwołuje nas do czegoś popularnego i powszechnego. Tak więc możemy powiedzieć, że to popularna kukurydza.
Po zebraniu kukurydzy, ziarna z kolby są suszone w specjalnym pojemniku. Odpowiednia wilgoć sprawia, że stają się gotowe do pęknięcia. Po wyschnięciu ziaren możemy już niemal bezpośrednio przygotować popcorn. Najprościej zrobić to w kuchence mikrofalowej, ale zwykła kuchenka gazowa też sobie z tym poradzi. Ziarna kukurydzy potrzebują 400-600 stopni Fahrenheita, aby wilgoć wewnątrz nich zamieniła się w parę. Para, która się wytwarza, powoduje wzrost ciśnienia do tego stopnia, że zawarta w ziarnie skrobia pęka. Obrazowo i dosłownie powiemy, że ziarno ulega wywróceniu na lewą stronę. Zatem popcorn to wysuszone i podgrzane ziarna kukurydzy.
Popcorn – ogólne opinie dietetyków
Opinie dietetyków na temat popcornu różnią się w zależności od tego, jak ten produkt przygotujemy. Istotne jest również, czy dodamy do niego cukier, sól lub karmel, czy nie. Ogólnie zdrowe produkty charakteryzują się niską kalorycznością. Również popcorn jest niskokaloryczny, ale pod pewnymi warunkami. Jeśli zawiera w sobie dodatki, takie jak tłuszcz lub substancje słodzące, jego kaloryczność gwałtownie wzrasta. Wówczas warto z niego zrezygnować. Częste sięganie po popcorn z dodatkami może w negatywny sposób odbić się na naszym zdrowiu. Jednak jednorazowe zażycie takiego produktu przez osobę, która odżywia się prawidłowo, nie będzie miało na nią większego wpływu. Popcorn może być zdrowy, jeśli kupimy go bez dodatków lub przyrządzimy taki w domu. Jedna szklanka takiego popcornu zawiera zaledwie 32 kcal. Każdy popcorn – ten z dodatkami i ten bez – ma wysoki indeks glikemiczny i nie może być spożywany w nadmiernych ilościach przez osoby z cukrzycą. Może być jednak dobrym pomysłem na okazjonalną przekąskę, tym bardziej, że nie zawiera glutenu.
Popcorn w ciąży – czy można?
Pytanie o popcorn w ciąży wciąż powraca. Niektórzy uważają, że spożycie prażonej kukurydzy przez ciężarną nie niesie za sobą nic poważnego, inni sądzą, że jest on całkowicie niezdrowy. Gdy przyjrzymy się temu zagadnieniu bliżej, to okaże się, że obie wersje są nieprawdziwe.
Istnieją określone przeciwskazania dla ciężarnych dotyczących kukurydzy. Jeśli kobieta jest uczulona na ten produkt, powinna go unikać, zwłaszcza w czasie oczekiwania na dziecko. Ponadto produkt ten (wersja na słodko) powinno się odstawić przy występowaniu cukrzycy ciążowej. Również niewskazane jest spożywanie popcornu z dużą ilością soli, która może przyczyniać się do powstawania obrzęków.
To, czy popcorn w ciąży jest zdrowy czy nie, zależy przede wszystkim od dodatków, które zawiera, jak sól, cukier czy olej. Taki popcorn ciężarne powinny całkowicie wyeliminować ze swojej diety.
Sam popcorn, bez dodatków, który przygotowujemy w domu, nie może zaszkodzić przyszłej mamie. Może nawet, w odpowiednich ilościach, poprawić ogólny stan zdrowia. Nie jest więc to produkt zakazany, a kobieta w ciąży może go sobie zaserwować, jeśli nie będzie on zawierał szkodliwych substancji.
Popcorn w ciąży z mikrofalówki
Kukurydza jest więc bezpieczna dla każdej mamy. Przyrządzany z niej w domu popcorn również, bo pozwala unikać niechcianych dodatków. Co jednak z popularnym popcornem, który ze sklepowej półki ląduje w naszej kuchence mikrofalowej? Fale, które podgrzewają popcorn, nie są szkodliwe dla produktów. Jednak gdy ziarna kukurydzy są owinięte w folię lub inne opakowanie, w czasie podgrzewania uwalnia się z nich szkodliwa substancja: kwas perfluorooctowy. Kwas ten może nieść ryzyko zachorowania na nowotwór. Inną niebezpieczną substancją, która może być dodawana do popcornu ze sklepu, to diacetyl, który nadaje smak masła.
Konkluzja jest oczywista – popcorn z mikrofalówki nie jest zdrowy dla nikogo, zwłaszcza dla ciężarnych. Stąd postuluje się, aby nie korzystać z mikrofalówki w przypadku, gdy nasz popcorn znajduje się w opakowaniu. Lepiej przygotować go innymi sposobami.
Popcorn w ciąży podczas seansu kinowego
Nierzadko w kinie możemy kupić popcorn i wnieść go na salę kinową. Każdy z nas chyba choć raz skorzystał z tej okazji. Czy jednak popcorn z kina to zdrowa przekąska? Dobrze wiemy, że sam popcorn bez dodatków nie smakuje nam tak, jak ten z cukrem czy solą. A tylko taki właśnie popcorn możemy kupić przed seansem. Nie mamy wpływu na ilość soli lub oleju dodanego do popcornu w kinie. Tym samym nie kontrolujemy jego kaloryczności.
Dla osób, które uważają na swoją wagę i dla kobiet ciężarnych, taki popcorn z pewnością nie będzie dobrym pomysłem. Dlatego przyszła mama, która wybiera się do kina, nie powinna kupować tam popcornu. Zawarta w nim sól, ewentualnie cukier ma niekorzystny wpływ na zdrowie matki i tym samym na zdrowie dziecka.
Popcorn w wersji domowej – najlepszy pomysł
Istnieją kina, które nie zabraniają wnoszenia na salę własnych produktów. Jeśli chcemy być w prawdziwym kinie, ale mieć również pewność co do naszej przekąski, zróbmy wcześniej popcorn w domu.
Przygotowanie popcornu domowymi sposobami nie nastręcza wielkich trudności. Co więcej, sami wiemy, jakie dodatki znajdą się w takim produkcie. Dzięki temu możemy mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy. W podobny sposób możemy przygotować się do seansu kinowego w domu. Samodzielne przygotowanie zdrowej przekąski sprawi nam większą satysfakcję niż zakup gotowego produktu w sklepie. Warto zrobić więc popcorn w domu.
Dlatego ciężarne nie muszą odmawiać sobie tej przyjemności. Domowa wersja popcornu może być dostosowana do naszych preferencji, również tych smakowych. Choć jego przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu, radość z własnoręcznie przygotowanego produktu jest z pewnością większa.
Wartościowe zamienniki popcornu
Popcorn w ciąży nie jest jedyną przekąską, którą zajadamy się, oglądając film lub czytając książkę. Zamiast niego często pojawiają się produkty, które, niestety, mają jeszcze gorszy wpływ na nasze zdrowie, jak batoniki, cukierki czy czekoladki.
Na szczęście, zwłaszcza dla ciężarnych, istnieje mnóstwo innych produktów, które można spożywać bez zastanawiania się, czy są zdrowe czy nie. Często są one mniej kaloryczne, nie zawierają cukrów prostych i są bogate w różne składniki odżywcze. Zaliczamy do nich np. prażone ziarna kaszy gryczanej – przygotowywanej z dobrej jakości oliwą z oliwy. Będą przypominały nam popcorn, ale dzięki swym właściwościom będą zdrowsze. Innym często wymienianym zamiennikiem są orzechy. Jednak należy uważać i nie kupować orzechów w karmelu, solonych lub z dodatkiem cukru. Kupujmy orzechy, które są nabierane własnoręcznie, a jeśli już są opakowane, czytajmy etykiety. Ponadto dobrym pomysłem będą wszelkiego rodzaju suszone owoce. Morele, śliwki czy figi to wartościowe owoce, pod warunkiem że nie są kandyzowane (zatapiane w cukrze). Orzechów, które uczulają, lepiej w czasie ciąży nie jeść. Również powinniśmy uważać na suszone owoce i nie przesadzać w ich spożywaniu, bo mogą przynieść efekt przeczyszczający.
Czy można jeść popcorn w ciąży Podsumowanie
Popcorn w ciąży jest dla przyszłych mam dobrą przekąską, ale pod pewnymi warunkami. Lepiej nie kupować go w kinie, bo zawiera dużo cukru lub soli. Gdy przygotujemy go w domu, wiemy, jaki ma skład. Popcorn ze sklepu może być zdrowy, gdy nie jest dosładzany i solony. Ale nawet wtedy nie przygotowujmy go w mikrofalówce, bo opakowanie może wydzielać szkodliwe substancje.
Podsumowując, popcorn nie jest zakazany, ale powinien być odpowiednio przygotowany.