Czy cynamon w ciąży jest bezpieczny? Wśród wielu pytań dotyczących żywienia w ciąży, często pojawia się to dotyczące cynamonu. Jest to przecież bardzo popularna przyprawa, która dodaje smaku szarlotce, naparom ziołowym oraz herbatom rozgrzewającym. Dodatkowo kojarzy się z działaniem prozdrowotnym i odmładzającym. Czy w takim razie, cynamon może negatywnie wpływać na ciążę?
Spis treści
Dieta w ciąży – na co zwrócić uwagę?
Odpowiednie odżywianie przyszłej mamy powinno rozpocząć się już na etapie planowania ciąży. To bardzo ważne, aby posiłki komponować w taki sposób, który dostarczy kobiecie i dziecku niezbędne składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Warto jednak pamiętać, że każda dieta powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb kobiety, a pod uwagę należy wziąć między innymi:
- wagę kobiety,
- miesiąc ciąży,
- wyniki badań,
- opinię lekarza prowadzącego.
Ułożenie indywidualnej diety nie jest bardzo skomplikowane, jednak w trakcie jej planowania koniecznie trzeba wziąć pod uwagę te zioła, przyprawy i produkty, które nie są wskazane dla kobiet w ciąży. Z niektórych trzeba zrezygnować, a inne mocno ograniczyć. A jak to jest z cynamonem w ciąży?
Cynamon – co to za przyprawa?
Cynamon jest przyprawą o charakterystycznym smaku i aromacie. Pochodzi z kory drzewa cynamonowego, które jest suszone i mielone na proszek. Spotkać go możemy również w formie niewielkich brązowych kawałków, zwiniętych w charakterystyczny sposób. Jest to przyprawa, którą stosuje się od wieków zarówno w kuchni, jak i w medycynie tradycyjnej. Dzięki swojemu naturalnemu pochodzeniu posiada szereg korzyści zdrowotnych. Działa on przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, a także pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu.

Cynamon w ciąży – czy można?
W większości przypadków przyprawy, których używa się do przygotowywania potraw, nie są szkodliwe dla prawidłowego przebiegu ciąży. Kluczowe jest, aby korzystać z nich w umiarkowany sposób. Dlatego uważa się, że szczypta cynamonu w ciąży nie zaszkodzi ani kobiecie, ani dziecku – kluczem jest właśnie ilość tego składnika. Możemy więc raz na jakiś czas dodać niewielką ilość cynamonu do deseru czy dania głównego, ale zapomnieć musimy o wywarach przygotowywanych z cynamonu, dodawania go do herbat rozgrzewających czy spożywania go w większych ilościach. Przyjmowanie dużej ilości cynamonu w ciąży może prowadzić do powikłań, dlatego dietę, w której ta przyprawa odgrywa znaczącą rolę, warto skonsultować z lekarzem.
Przeciwwskazania i ostrożność w stosowaniu cynamonu w ciąży
Choć cynamon w niewielkich ilościach jest ogólnie uważany za bezpieczny w okresie ciąży, to pamiętać musimy o kumarynie, która jest jednym z jego składników. To właśnie kumaryna sprawia, że cynamon w ciąży może być stosowany tylko w niewielkich ilościach. Nadmierne spożywanie tej przyprawy może negatywnie wpływać na wątrobę, a także powodować skurcze macicy, zagrażające ciąży.
Przyprawy w okresie ciąży – co ograniczyć?
Ciąża jest wyjątkowym okresem, w trakcie którego kobieta zmienia swoje nawyki żywieniowe i dba o sobie oraz dziecko, które nosi. Jest to również czas, w którym sprawdza się, co można jeść, a z czego lepiej zrezygnować. Istnieją takie przyprawy, które spożywane w dużych ilościach, źle wpływają na przebieg ciąży oraz rozwój dziecka. Są one wymieniane jako “zakazane w ciąży”, choć nie jest to do końca prawda. Kobieta nie musi zupełnie rezygnować z jedzenia doprawionych potraw, najważniejsze jest to, aby do dań, czy deserów dodawać tylko ich szczyptę i korzystać z nich raz na jakiś czas.
Przyprawy, które warto ograniczyć w okresie ciąży to, między innymi: cynamon, goździki, cząber, rozmaryn, tymianek i kurkuma.