Sushi w ciąży to temat, który budzi wiele wątpliwości i pytań u przyszłych mam. Czy można jeść sushi w tym wyjątkowym okresie? Czy surowe ryby i owoce morza są bezpieczne dla rozwijającego się dziecka? I co z dodatkami: imbirem, wasabi i sosem sojowym? Czy można je dodawać do japońskiej przekąski? W tym artykule postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości.
Spis treści
Co to jest sushi?
Sushi to tradycyjna japońska potrawa, która zdobyła popularność na całym świecie. Składa się głównie z surowej ryby, owoców morza lub warzyw, podawanych z kleistym ryżem. Często towarzyszą mu dodatki takie jak: algi nori, imbir, wasabi oraz sos sojowy.
Sushi jest wyjątkowym daniem, które łączy w sobie wiele smaków, tekstur i zapachów. Wszystko to sprawia, że wiele osób uwielbia sięgać po sushi z restauracji, sklepów czy przygotowywać je samodzielnie w domu. Jest to bez wątpienia najpopularniejsze danie kuchni japońskiej na świecie.
Najprostszą formą sushi jest sashimi. Różni się od innych rodzajów sushi tym, że kawałki surowej ryby podawane są bez ryżu. Sashimi ma wielu wielbicieli, jednak, ze względu na swoją cenę, jest daniem ekskluzywnym.
Najbardziej popularnym rodzajem sushi w krajach azjatyckich jest natomiast nigiri. Są to plastry surowej ryby lub owoców morza, ułożone na niewielkiej ilości sklejonego ryżu. Między ryżem a rybą znajduje się często wasabi, które dodaje smaku całemu kawałkowi.
W Polsce króluje sushi w formie rolek tak zwane maki rolls. Ich charakterystyczną cechą jest ciemna obwódka przygotowana z prasowanych nori – cienkich wodorostów. Można do nich dodać wszystko, na co ma się ochotę, od surowych ryb po marynowane warzywa.
Sushi w ciąży – czy można?
Rozważne decyzje żywieniowe to podstawa odpowiedzialnego przejścia przez okres ciąży. Kobieta musi niekiedy zmienić swoją dietę i przyzwyczajenia. Czy tak samo jest w przypadku sushi w ciąży? Czy trzeba odmawiać sobie tego japońskiego dania przez 9 miesięcy?
Otóż, można jeść sushi w ciąży! Istnieją jednak pewne zasady, które pozwolą przyszłej mamie zajadać się sushi bez obaw o zdrowie dziecka. Oto one:
- Unikaj sushi z surowymi rybami i owocami morza, to właśnie one mogą zawierać bakterie szkodliwe dla maluszka.
- Jedz sushi z zaufanych miejsc, wypróbowanych wcześniej restauracji lub renomowanych lokali i dopytuj o skład poszczególnych zestawów.
- Przygotuj domowe sushi! W ten sposób będziesz mieć pewność, że wszystkie składniki są najwyższej jakości, a sushi jest świeże.
W trakcie przeglądania menu restauracji z sushi mogą pojawić się pytania dotyczące niektórych składników i ich wpływu na ciążę. W razie wątpliwości można zapytać o nie lekarza prowadzącego.

Rodzaje sushi zakazane w ciąży
Sushi w ciąży nie będzie dobrym pomysłem, jeśli sięgniemy po niektóre jego rodzaje. Przyszłe mamy powinny unikać:
- nigiri sushi z surowymi rybami i owocami morza,
- sashimi,
- węgorz unagi (węgorz w sosie teriyaki),
- sushi z rakiem lub mocno przetworzonymi paluszkami krabowymi.
Rodzaje sushi bezpieczne w ciąży
Mimo ograniczeń w wyborze sushi w ciąży istnieje wiele rodzajów sushi, które można bezpiecznie jeść w tym okresie. Do bezpiecznych opcji należą:
- nigiri z pieczonymi rybami lub owocami morza,
- maki rolls w tempurze,
- futomaki z gotowanymi lub marynowanymi warzywami,
- temaki z pieczonymi składnikami,
- inari sushi, którego głównymi składnikami są tofu i ryż.
Bez względu na to, który rodzaj sushi wybierzemy, musimy pamiętać o tym, aby były to kawałki bez surowych ryb i owoców morza.
Imbir, wasabi, sos sojowy – czy dodawać je do sushi w ciąży?
Najpopularniejszymi dodatkami do sushi są: imbir, wasabi i sos sojowy. W okresie ciąży możemy sobie na nie pozwolić, jednak w niewielkich ilościach i tylko raz na jakiś czas. Dlaczego? Imbir marynowany oraz wasabi są bardzo pikantne, mogą powodować zgagę i nieprzyjemne pieczenie. Natomiast sos sojowy dodawany do sushi jest zazwyczaj niskiej jakości, zawiera wiele konserwantów i stabilizatorów smaku. Jeśli lubimy sos sojowy, to lepiej zakupić ten produkt w wersji organicznej lub przygotować go samodzielnie.