Ser Grana Padano podbija serca coraz liczniejszej rzeczy smakoszy. Do tego grona zaliczają się również kobiety ciężarne. Grana Padano w ciąży nie może być jednak spożywany przez nie pod każdą postacią i w zbyt dużych ilościach. Jakie są więc zalecenia lekarzy i dietetyków dla tych kobiet? Czy można go im polecić? Jakie inne sery można jeść w czasie ciąży?
Spis treści
Ser Grana Padano – ogólne właściwości
Ser Grana Padano wywodzi się ze słonecznej Italii i z pewnością jest znany miłośnikom włoskiej kuchni. Jednak nie tylko oni przepadają za tym serem. Coraz więcej Polek i Polaków odkrywa Grana Padano i serwuje go w swoich domach. Można zaryzykować stwierdzenie, że ten ser stał się bardzo popularny.
Przyciąga nie tylko swoim smakiem, lecz również walorami odżywczymi. Jak każdy ser, ale ten w szczególności, zawiera w sobie białka, które są pełnowartościowe i skoncentrowane, co znaczy, że uwalniają się przez długi czas. Należą do nich, między innymi, leucyna, lizyna, fenyloalanina i tyrozyna.
Dzięki licznej zawartości białek Grana Padano przyczynia się do regeneracji tkanek i narządów oraz usprawnia prawidłowy wzrost. Każde białko pomaga transportować tlen do komórek i jest częścią przeciwciał, które chronią organizm przed bakteriami i wirusami. Ponadto białko bierze udział w różnych procesach trawiennych, przyśpieszając perystaltykę jelit.
Jednak to nie koniec dobroczynnych właściwości tego sera. Jest on bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak cynk, miedź, wapń i fosfor. Zwłaszcza wapń występuje w nim w znacznych ilościach. Przykładowo 50 gramów Grana Padano zawiera w sobie aż 580 mg wapnia. Jest to więc dobra informacja dla osób mających problemy z kośćmi, które zbudowane są właśnie z tego pierwiastka.
Inne składniki, które odnajdziemy w tym produkcie, to witaminy. Witamina A i witaminy z grupy B wpływają na cały organizm. Ta pierwsza wzmacnia wzrok, usprawnia działanie układu odpornościowego i ma też dobry wpływ na skórę, cerę i paznokcie. Z kolei witaminy z grupy B mają znaczenie dla naszego układu nerwowego, wyciszają różne napięcia i ukłucia splotów nerwowych oraz poprawiają samopoczucie.
Ser Grana Padano to ser półtłusty. Został więc wyprodukowany z mleka częściowo odtłuszczonego. W rzeczywistości zawartość tłuszczu wynosi ok. 32%. Ser ten nie zawiera laktozy. Proces dojrzewania, który trwa od 9 miesięcy do nawet 2 lat, pozbawia go tego rodzaju cukru.
Grana Padano w ciąży – zalecenia
Dietetyce i lekarze są zgodni, że zbyt duża ilość tego sera spożyta w ciągu dnia może przynieść niekorzystne rezultaty. Odradza się więc spożywanie np. 100 gramów Grana Padano przez kilka dni z rzędu. Te ogólne zalecenia nie są jednak miarodajne dla szczególnej grupy odbiorców. Mowa o kobietach w ciąży.
Grana Padano to najczęściej ser wytworzony z mleka niepasteryzowanego. Taki ser nie jest poddany obróbce i w związku z tym może zawierać w sobie niebezpieczne bakterie, np. listerię. Listeria niekorzystnie wpływa na ciężarną. Ma również negatywny wpływ na płód dziecka, które przyjmuje wszystko, co zje jego mama. A zatem każda ciężarna powinna uważać nie tylko na siebie, lecz również na dziecko.
Czy to oznacza, że Grana Padano w ciąży to produkt zakazany? I tak, i nie. Ser ten można polecić przyszłym mamom pod jednym warunkiem: że poddamy go obróbce termicznej. Już w temperaturze 75 stopni Celsjusza bakterie zawarte w serze giną, a on sam staje się bezpiecznym produktem dla każdego. Dlatego też każde smażenie, pieczenie lub inny sposób obróbki do temperatury powyżej 75 stopni powoduje, że Grana Padano w ciąży można spożywać bez większy czy mniejszych obaw.
Jedyne, na co powinniśmy zwrócić uwagę, to ilość spożytego sera. Nawet jeśli jest on już dla nas bezpieczny, to nadmierne zjedzenie go może odbić się na naszym zdrowiu i zdrowiu dziecka.
Grana Padano w ciąży – czy można polecić?
Czy można polecić Grana Padano kobietom w ciąży? Odpowiedź, jak widzieliśmy, nie jest taka jednoznaczna.
Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, a przyszła mama regularnie kontroluje swoje zdrowie u lekarza prowadzącego oraz nie ma większych i nadzwyczajnych kłopotów zdrowotnych, ser Grana Padano może być polecony po obróbce termicznej. Jednak zazwyczaj się go odradza. Z pewnością nie jest on produktem, który należy zdecydowanie unikać. Ze względu na swoje właściwości odżywcze oraz zawartość witamin i minerałów jest odpowiednim produktem dla każdego. Oczywiście gdy jest spożywany w umiarkowanych ilościach.
Inaczej jednak sytuacja wygląda, gdy ciężarna przechodzi jakąś infekcję, ma problemy żołądkowe lub zaparcia. Wówczas nawet tak wartościowy ser jak ten nie będzie zalecany. Warto odmówić go sobie chociaż na kilka dni, aby doprowadzić swoje zdrowie do pełni sił. Będzie to miało korzystny wpływ także na dziecko.
Inne sery w ciąży
Poza Grana Padano nasze sklepowe półki wypełnione są wieloma innymi serami, pochodzącymi z Włoch lub Francji. Znajdziemy tam również nasze rodzime produkty. Przy takiej różnorodności trudno zdecydować, które sery są dla ciężarnych wskazane, a które nie. Jakie jeszcze sery można spożywać w ciąży? Zobacz tutaj. Warto sięgać po sery, które są wytworzone z mleka pasteryzowanego. Dziś, kiedy powszechnie stosuje się pasteryzację, nie ma ryzyka, że zaszkodzimy sobie lub dziecku. Jednak warto czytać etykiety, bo nie każdy ser zawiera mleko poddane temu procesowi.
Podsumowanie
Grana Padano w ciąży nie jest zakazany. Jednak jeśli jest wyprodukowany z mleka niepasteryzowanego, powinien najpierw zostać poddany obróbce termicznej. I tak zazwyczaj się dzieje. Ser ten, jeśli go nie podgrzejemy lub nie upieczemy, może sprawić tylko same problemy. Szczególnie ważne jest usunięcie bakterii. Po podgrzaniu sera powyżej 75 stopni możemy być pewni, że jest on bezpieczny i zdrowy dla mamy i dziecka. Nasz ser jest więc ogólnie dobrym pomysłem na przekąskę, ale kobiety ciężarne powinny go raczej unikać. Nawet po obróbce ilość jego spożycia nie powinna być zbyt duża. Przyszłe mamy nie powinny zapomnieć o profilaktyce zdrowotnej, o unikaniu produktów, które mimo obróbki mogą być szkodliwe. Wydaje się, że Grana Padano nie niesie za sobą wielkiego ryzyka. Mimo to warto go jeść w małych ilościach.