dzidzius
  • Planowanie
  • Ciąża i Poród
  • Niemowlę
  • Maluch
  • Przedszkolak
  • Prawo i finanse
  • Rodzice
  • Kontakt

Archiwa

  • maj 2023
  • kwiecień 2023
  • marzec 2023
  • luty 2023
  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022

Kategorie

  • Ciąża i Poród
  • Maluch
  • Niemowlę
  • Planowanie
  • Prawo i finanse
  • Przedszkolak
  • Rodzice
Dzidzius.pl
  • Planowanie
  • Ciąża i Poród
  • Niemowlę
  • Maluch
  • Przedszkolak
  • Prawo i finanse
  • Rodzice
  • Kontakt
mozzarella w ciąży
  • Ciąża i Poród

Mozzarella w ciąży – czy można jeść?

  • 12 września 2022
  • dzidzius.pl
Total
0
Shares
0
0
0
5/5 - (4 głosy)

Wokół diety kobiet ciężarnych i mam karmiących narosło wiele mitów. Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy można jeść mozzarellę w ciąży? Czy ten rodzaj sera musi być poddany obróbce termicznej, aby był bezpieczny dla mamy i dziecka?

Spis treści

  • Mozzarella – ogólne właściwości sera
  • Mozzarella w ciąży – czy można jeść?
  • Mozzarella na pizzy w ciąży
  • Jakie sery może spożywać ciężarna?
  • Jakich serów nie można jeść podczas ciąży?
  • Mozzarella dla karmiących piersią

Mozzarella – ogólne właściwości sera

Ser mozzarella kojarzy się głównie z włoską kuchnią – i słusznie, ponieważ to właśnie stamtąd wywodzi się ten produkt. Oryginalna mozzarella wytwarzana jest z mleka bawolego, w Kampanii na południu Włoch.

Mozzarella jest obecnie jednym z popularniejszych rodzajów sera i wytwarza się ją w wielu krajach z mleka krowiego.

włochy
Mozzarellę, tę oryginalną, znamy z włoskiej kuchni / Shutterstock

Ten miękki, kremowy ser o delikatnym smaku doskonale komponuje się z sałatkami w stylu włoskim. Świetnie smakuje z pomidorami, bazylią, oliwkami i oliwą. Mozzarella jest bardzo częstym składnikiem pizzy, świetnie sprawdza się także w daniach zapiekanych w piekarniku. Ten rodzaj sera nadaje się także na kanapki, szczególnie w połączeniu z pomidorami.

Ser mozzarella jest bogaty w wartości odżywcze, takie jak: wapń, fosfor, cynk, magnez, potas i selen. W tym rodzaju sera występują także witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B.

Mozzarellę można znaleźć w sprzedaży w postaci plastrów lub w kawałku, który zwykle ma kształt niedużej kulki.

Mozzarella w ciąży – czy można jeść?

Czy można jest mozzarellę w ciąży? Tak, o ile jest wyprodukowana z mleka pasteryzowanego. Ta zasada obowiązuje przyszłe mamy w przypadku każdego produktu mlecznego.

Pasteryzacja to proces prowadzący do usunięcia bakterii i innych drobnoustrojów, które mogą być szkodliwe dla człowieka. W przypadku ciężarnych szczególnie istotne są takie choroby, jak toksoplazmoza, salmonelloza i listerioza, które mogą być groźne dla płodu.

mozzarella w ciąży
Mozzarella w ciąży / Shutterstock

W serach produkowanych z mleka niepasteryzowanego może rozwijać się bakteria powodująca listeriozę – Listeria monocytogenes. Choroba ta może przebiegać u matki podobnie do grypy lub nawet bezobjawowo, jednak jest groźna dla dziecka – może nawet prowadzić do przedwczesnego porodu lub poronienia.

Dlatego szczególnie ważna jest profilaktyka, do której zalicza się unikanie jedzenia surowego mięsa, niemytych owoców i warzyw oraz produktów z mleka, które nie zostało poddane procesowi pasteryzacji.

Dotyczy to każdego rodzaju sera, w tym takiego produktu jak mozzarella w ciąży – można je jeść, jeśli w składzie widnieje mleko pasteryzowane.

Zdecydowana większość serów dostępnych na sklepowych półkach jest więc całkowicie bezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ obecnie mleko powszechnie się pasteryzuje.

Przyszłe mamy powinny zachować ostrożność, jeśli są miłośniczkami produktów z małych, lokalnych gospodarstw lub regionalnych wyrobów, które mogą być wytwarzane ze świeżego mleka niepasteryzowanego.

Oryginalna Mozzarella di Bufala z włoskiej Kampanii, wyrabiana z mleka bawolego, nie jest zalecana, jeśli została wykonana ze świeżego mleka, które nie zostało poddane obróbce termicznej. Podobną zasadę stosuję się do produktu mozzarella fior di latte.

Mozzarella na pizzy w ciąży

Jeśli kobieta ma ochotę, może spożywać mozzarellę na pizzy w ciąży. Jest to całkowicie bezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i dla dziecka.

W przypadku wypieku pizzy, w piekarniku lub piecu zachodzi proces termicznej obróbki sera, jednak typowa mozzarella, którą znajdziemy w polskich sklepach, jest produkowana z mleka pasteryzowanego. Można ją więc spokojnie spożywać także zaraz po wyjęciu z opakowania, bez dodatkowych zabiegów kulinarnych.

mozzarella na pizzy
Mozzarella to częsty dodatek do pizzy / Shutterstock

To, co może być istotne dla przyszłych mam w kontekście jedzenia pizzy z mozzarellą, to kaloryczność tego dania. O ile to włoskie danie nie gości zbyt często w jadłospisie, to można sobie od czasu do czasu na nie pozwolić. Warto jednak zawsze pamiętać, że w ciąży jemy dla dwojga, a nie za dwoje.

Kobiety różnią się między sobą tym, jak przechodzą ciążę. Dla wielu przyszłych mam jest to czas bardzo aktywny, bogaty w ruch i ćwiczenia fizyczne. Jednak sporą część ciężarnych dotykają różne dolegliwości, które uniemożliwiają im uprawianie sportu.

Jeśli przyszła mama jest zmuszona do ograniczenia aktywności fizycznej, lepiej by zrezygnowała z częstego spożywania wysokokalorycznych potraw. Warto utrzymać w ciąży rozsądną wagę, ponieważ silny wzrost masy ciała jest obciążeniem dla stawów i może znacznie utrudniać codzienne funkcjonowanie.

W przypadku mam, które starają się kontrolować swoją wagę, lepszym pomysłem na użycie mozzarelli w ciąży będzie sałatka z pomidorami, oliwą i bazylią lub rukolą, w połączeniu z lekkim pieczywem.

Jakie sery może spożywać ciężarna?

Kobieta w ciąży powinna unikać wszelkich produktów z surowego mleka, które nie zostało poddane obróbce termicznej. Pozwala to uniknąć groźnej dla płodu choroby, którą jest listerioza.

Ciężarna może spożywać wszystkie sery, które zostały wyprodukowane z mleka pasteryzowanego. Zdecydowana większość produktów mlecznych, które znajdziemy na półkach sklepowych, właśnie do takich należy.

Przyszłe mamy mogą więc spokojnie sięgać po żółte sery z pasteryzowanego mleka, takie jak gouda, edam, cheddar, radamer czy ementaler. Sery białe, twarogi, serek wiejski, ricotta czy feta także są dozwolone dla kobiet w ciąży.

To samo dotyczy serów pleśniowych, które często budzą duże wątpliwości u ciężarnych. To mit, że nie można ich jeść. Przyszła mama może bezpiecznie spożywać sery pleśniowe, które wyprodukowano z mleka pasteryzowanego.

Jakich serów nie można jeść podczas ciąży?

Ciężarna nie powinna jeść serów z mleka niepasteryzowanego, jeśli chce uniknąć zakażenia listeriozą. Dotyczy to wszystkich produktów mlecznych, a także surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz niemytych warzyw i owoców.

ser w ciąży
Ser w ciąży / Shutterstock

Francuskie sery pleśniowe, takie jak camembert, brie, roquefort czy gorgonzola nie są dozwolone dla ciężarnych, jeśli wyprodukowano je z niepasteryzowanego mleka. Kobiety w ciąży nie powinny spożywać także twardych serów, twarogów ani mozzarelli wyrabianych tradycyjnymi metodami z surowego mleka krowiego lub koziego.

W przypadku gdy przyszła mama nie ma pewności, czy mleko, z którego wyrobiono ser, było poddane pasteryzacji, czy nie, lepiej zrezygnować z jedzenia takiego produktu.

Zorientuj się także, co ze śledziami – wiele kobiet w ciąży ma nie ochotę. Przeczytaj śledzie w ciąży – czy można? Polecamy.

W ostateczności można taki ser spożyć np. w ugotowanym sosie serowym lub po zapieczeniu w piekarniku, jednak najbezpieczniej jest po prostu z niego zrezygnować.

Mozzarella dla karmiących piersią

Skoro mozzarella w ciąży jest bezpieczna, to czy mogą ją spożywać także kobiety karmiące piersią?

O ile kobiety w ciąży powinny bardzo uważać na surowe mięso i produkty mleczne oraz unikać ich spożywania ze względu na zakażenie listeriozą, nie dotyczy to już mam karmiących.

karmienie piersią
Karmienie piersią / Shutterstock

Po urodzeniu dziecka spokojnie można sięgać po sery pleśniowe i inne produkty mleczne, także te z niepasteryzowanego mleka.

Zawsze warto wybierać żywność pochodzącą ze sprawdzonego źródła i zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia, widoczny na opakowaniu.

Mozzarella zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor i liczne witaminy. Kremowa konsystencja i delikatny smak tego sera sprawiają, że może on być doskonałym dodatkiem, urozmaicającym dietę zarówno kobiet w ciąży, jak i mam karmiących.

Autor

Katarzyna Turzańska-Pietras

Mama dwóch rozbrykanych chłopców. Z wykształcenia ornitolożka, z zawodu copywriterka, zakochana w pisaniu na interesujące tematy. Fascynuje ją rozwój człowieka – zarówno ten dotyczący dziecka, które rośnie i zmienia się, jak i rozwój osobisty w okresie dorosłości.

Poprzedni artykuł
rosół dla dziecka
  • Niemowlę

Rosół dla dziecka. Od kiedy można i czy warto?

  • 6 września 2022
  • dzidzius.pl
Czytaj więcej
Następny artykuł
do którego roku życia się rośnie
  • Maluch

Do którego roku życia się rośnie?

  • 12 września 2022
  • dzidzius.pl
Czytaj więcej

Zobacz również

melisa w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Melisa w ciąży – czy jest bezpieczna?

  • dzidzius.pl
  • 10 maja 2023
co na przeziębienie w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Co na przeziębienie w ciąży?

  • dzidzius.pl
  • 27 kwietnia 2023
rumianek w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Rumianek w ciąży

  • dzidzius.pl
  • 25 kwietnia 2023
twardy brzuch w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Twardy brzuch w ciąży – przyczyny, znaczenie, rady

  • dzidzius.pl
  • 20 kwietnia 2023
co na zgagę w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Co na zgagę w ciąży?

  • dzidzius.pl
  • 18 kwietnia 2023
pierwsze objawy ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Pierwsze objawy ciąży

  • dzidzius.pl
  • 13 kwietnia 2023
grana padano w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Grana Padano w ciąży

  • dzidzius.pl
  • 1 marca 2023
popcorn w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Popcorn w ciąży

  • dzidzius.pl
  • 17 lutego 2023
parówki w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Parówki w ciąży. Czy można?

  • dzidzius.pl
  • 26 stycznia 2023

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Gorące tematy
  • ospa u dzieci 1
    Ospa u dzieci – przyczyny, objawy, leczenie
    • 29 maja 2023
  • dziecko z zespołem downa 2
    Dziecko z zespołem Downa – przyczyny choroby, objawy, porady
    • 24 maja 2023
  • jak odpieluchować dziecko 3
    Jak odpieluchować dziecko?
    • 22 maja 2023
  • sennik dziecko 4
    Sennik dziecko – co oznaczają sny o dzieciach?
    • 17 maja 2023
  • bostonka u dziecka 5
    Bostonka u dziecka – objawy, leczenie, zapobieganie
    • 15 maja 2023
  • melisa w ciąży 6
    Melisa w ciąży – czy jest bezpieczna?
    • 10 maja 2023
  • kleszcz u dziecka 7
    Kleszcz u dziecka – co robić, kiedy do lekarza?
    • 8 maja 2023
  • podwyższone monocyty u dziecka 8
    Podwyższone monocyty u dziecka – co to oznacza?
    • 4 maja 2023
Najnowsze komentarze
  1. Anna - Arytmetyka mentalna – czy warto? Opinie specjalistów
  2. Zimnoludek - Niebinarne imiona. Lista propozycji
  3. marta - Starodawne imiona żeńskie. Lista propozycji
  4. marta - Nietypowe imiona męskie. Lista propozycji
  5. Chaeryoung - Koreańskie imiona żeńskie. Lista propozycji
Ostatnie wpisy
  • ospa u dzieci
    Ospa u dzieci – przyczyny, objawy, leczenie
    • 29 maja 2023
  • dziecko z zespołem downa
    Dziecko z zespołem Downa – przyczyny choroby, objawy, porady
    • 24 maja 2023
  • jak odpieluchować dziecko
    Jak odpieluchować dziecko?
    • 22 maja 2023
Kategorie
  • Ciąża i Poród (40)
  • Maluch (34)
  • Niemowlę (14)
  • Planowanie (40)
  • Prawo i finanse (18)
  • Przedszkolak (23)
  • Rodzice (37)
Dzidzius.pl
  • Planowanie
  • Ciąża i Poród
  • Niemowlę
  • Maluch
  • Przedszkolak
  • Prawo i finanse
  • Rodzice
  • Kontakt
Świat dziecka w jednym miejscu

Wpisz słowo kluczowe i wciśnij ENTER