dzidzius
  • Planowanie
  • Ciąża i Poród
  • Niemowlę
  • Maluch
  • Przedszkolak
  • Prawo i finanse
  • Rodzice
  • Kontakt

Archiwa

  • luty 2023
  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022

Kategorie

  • Ciąża i Poród
  • Maluch
  • Niemowlę
  • Planowanie
  • Prawo i finanse
  • Przedszkolak
  • Rodzice
Dzidzius.pl
  • Planowanie
  • Ciąża i Poród
  • Niemowlę
  • Maluch
  • Przedszkolak
  • Prawo i finanse
  • Rodzice
  • Kontakt
mozzarella w ciąży
  • Ciąża i Poród

Mozzarella w ciąży – czy można jeść?

  • 12 września 2022
  • dzidzius.pl
Total
0
Shares
0
0
0
5/5 - (4 głosy)

Wokół diety kobiet ciężarnych i mam karmiących narosło wiele mitów. Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy można jeść mozzarellę w ciąży? Czy ten rodzaj sera musi być poddany obróbce termicznej, aby był bezpieczny dla mamy i dziecka?

Spis treści

  • Mozzarella – ogólne właściwości sera
  • Mozzarella w ciąży – czy można jeść?
  • Mozzarella na pizzy w ciąży
  • Jakie sery może spożywać ciężarna?
  • Jakich serów nie można jeść podczas ciąży?
  • Mozzarella dla karmiących piersią

Mozzarella – ogólne właściwości sera

Ser mozzarella kojarzy się głównie z włoską kuchnią – i słusznie, ponieważ to właśnie stamtąd wywodzi się ten produkt. Oryginalna mozzarella wytwarzana jest z mleka bawolego, w Kampanii na południu Włoch.

Mozzarella jest obecnie jednym z popularniejszych rodzajów sera i wytwarza się ją w wielu krajach z mleka krowiego.

włochy
Mozzarellę, tę oryginalną, znamy z włoskiej kuchni / Shutterstock

Ten miękki, kremowy ser o delikatnym smaku doskonale komponuje się z sałatkami w stylu włoskim. Świetnie smakuje z pomidorami, bazylią, oliwkami i oliwą. Mozzarella jest bardzo częstym składnikiem pizzy, świetnie sprawdza się także w daniach zapiekanych w piekarniku. Ten rodzaj sera nadaje się także na kanapki, szczególnie w połączeniu z pomidorami.

Ser mozzarella jest bogaty w wartości odżywcze, takie jak: wapń, fosfor, cynk, magnez, potas i selen. W tym rodzaju sera występują także witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B.

Mozzarellę można znaleźć w sprzedaży w postaci plastrów lub w kawałku, który zwykle ma kształt niedużej kulki.

Mozzarella w ciąży – czy można jeść?

Czy można jest mozzarellę w ciąży? Tak, o ile jest wyprodukowana z mleka pasteryzowanego. Ta zasada obowiązuje przyszłe mamy w przypadku każdego produktu mlecznego.

Pasteryzacja to proces prowadzący do usunięcia bakterii i innych drobnoustrojów, które mogą być szkodliwe dla człowieka. W przypadku ciężarnych szczególnie istotne są takie choroby, jak toksoplazmoza, salmonelloza i listerioza, które mogą być groźne dla płodu.

mozzarella w ciąży
Mozzarella w ciąży / Shutterstock

W serach produkowanych z mleka niepasteryzowanego może rozwijać się bakteria powodująca listeriozę – Listeria monocytogenes. Choroba ta może przebiegać u matki podobnie do grypy lub nawet bezobjawowo, jednak jest groźna dla dziecka – może nawet prowadzić do przedwczesnego porodu lub poronienia.

Dlatego szczególnie ważna jest profilaktyka, do której zalicza się unikanie jedzenia surowego mięsa, niemytych owoców i warzyw oraz produktów z mleka, które nie zostało poddane procesowi pasteryzacji.

Dotyczy to każdego rodzaju sera, w tym takiego produktu jak mozzarella w ciąży – można je jeść, jeśli w składzie widnieje mleko pasteryzowane.

Zdecydowana większość serów dostępnych na sklepowych półkach jest więc całkowicie bezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ obecnie mleko powszechnie się pasteryzuje.

Przyszłe mamy powinny zachować ostrożność, jeśli są miłośniczkami produktów z małych, lokalnych gospodarstw lub regionalnych wyrobów, które mogą być wytwarzane ze świeżego mleka niepasteryzowanego.

Oryginalna Mozzarella di Bufala z włoskiej Kampanii, wyrabiana z mleka bawolego, nie jest zalecana, jeśli została wykonana ze świeżego mleka, które nie zostało poddane obróbce termicznej. Podobną zasadę stosuję się do produktu mozzarella fior di latte.

Mozzarella na pizzy w ciąży

Jeśli kobieta ma ochotę, może spożywać mozzarellę na pizzy w ciąży. Jest to całkowicie bezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i dla dziecka.

W przypadku wypieku pizzy, w piekarniku lub piecu zachodzi proces termicznej obróbki sera, jednak typowa mozzarella, którą znajdziemy w polskich sklepach, jest produkowana z mleka pasteryzowanego. Można ją więc spokojnie spożywać także zaraz po wyjęciu z opakowania, bez dodatkowych zabiegów kulinarnych.

mozzarella na pizzy
Mozzarella to częsty dodatek do pizzy / Shutterstock

To, co może być istotne dla przyszłych mam w kontekście jedzenia pizzy z mozzarellą, to kaloryczność tego dania. O ile to włoskie danie nie gości zbyt często w jadłospisie, to można sobie od czasu do czasu na nie pozwolić. Warto jednak zawsze pamiętać, że w ciąży jemy dla dwojga, a nie za dwoje.

Kobiety różnią się między sobą tym, jak przechodzą ciążę. Dla wielu przyszłych mam jest to czas bardzo aktywny, bogaty w ruch i ćwiczenia fizyczne. Jednak sporą część ciężarnych dotykają różne dolegliwości, które uniemożliwiają im uprawianie sportu.

Jeśli przyszła mama jest zmuszona do ograniczenia aktywności fizycznej, lepiej by zrezygnowała z częstego spożywania wysokokalorycznych potraw. Warto utrzymać w ciąży rozsądną wagę, ponieważ silny wzrost masy ciała jest obciążeniem dla stawów i może znacznie utrudniać codzienne funkcjonowanie.

W przypadku mam, które starają się kontrolować swoją wagę, lepszym pomysłem na użycie mozzarelli w ciąży będzie sałatka z pomidorami, oliwą i bazylią lub rukolą, w połączeniu z lekkim pieczywem.

Jakie sery może spożywać ciężarna?

Kobieta w ciąży powinna unikać wszelkich produktów z surowego mleka, które nie zostało poddane obróbce termicznej. Pozwala to uniknąć groźnej dla płodu choroby, którą jest listerioza.

Ciężarna może spożywać wszystkie sery, które zostały wyprodukowane z mleka pasteryzowanego. Zdecydowana większość produktów mlecznych, które znajdziemy na półkach sklepowych, właśnie do takich należy.

Przyszłe mamy mogą więc spokojnie sięgać po żółte sery z pasteryzowanego mleka, takie jak gouda, edam, cheddar, radamer czy ementaler. Sery białe, twarogi, serek wiejski, ricotta czy feta także są dozwolone dla kobiet w ciąży.

To samo dotyczy serów pleśniowych, które często budzą duże wątpliwości u ciężarnych. To mit, że nie można ich jeść. Przyszła mama może bezpiecznie spożywać sery pleśniowe, które wyprodukowano z mleka pasteryzowanego.

Jakich serów nie można jeść podczas ciąży?

Ciężarna nie powinna jeść serów z mleka niepasteryzowanego, jeśli chce uniknąć zakażenia listeriozą. Dotyczy to wszystkich produktów mlecznych, a także surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz niemytych warzyw i owoców.

ser w ciąży
Ser w ciąży / Shutterstock

Francuskie sery pleśniowe, takie jak camembert, brie, roquefort czy gorgonzola nie są dozwolone dla ciężarnych, jeśli wyprodukowano je z niepasteryzowanego mleka. Kobiety w ciąży nie powinny spożywać także twardych serów, twarogów ani mozzarelli wyrabianych tradycyjnymi metodami z surowego mleka krowiego lub koziego.

W przypadku gdy przyszła mama nie ma pewności, czy mleko, z którego wyrobiono ser, było poddane pasteryzacji, czy nie, lepiej zrezygnować z jedzenia takiego produktu.

Zorientuj się także, co ze śledziami – wiele kobiet w ciąży ma nie ochotę. Przeczytaj śledzie w ciąży – czy można? Polecamy.

W ostateczności można taki ser spożyć np. w ugotowanym sosie serowym lub po zapieczeniu w piekarniku, jednak najbezpieczniej jest po prostu z niego zrezygnować.

Mozzarella dla karmiących piersią

Skoro mozzarella w ciąży jest bezpieczna, to czy mogą ją spożywać także kobiety karmiące piersią?

O ile kobiety w ciąży powinny bardzo uważać na surowe mięso i produkty mleczne oraz unikać ich spożywania ze względu na zakażenie listeriozą, nie dotyczy to już mam karmiących.

karmienie piersią
Karmienie piersią / Shutterstock

Po urodzeniu dziecka spokojnie można sięgać po sery pleśniowe i inne produkty mleczne, także te z niepasteryzowanego mleka.

Zawsze warto wybierać żywność pochodzącą ze sprawdzonego źródła i zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia, widoczny na opakowaniu.

Mozzarella zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor i liczne witaminy. Kremowa konsystencja i delikatny smak tego sera sprawiają, że może on być doskonałym dodatkiem, urozmaicającym dietę zarówno kobiet w ciąży, jak i mam karmiących.

Autor

Katarzyna Turzańska-Pietras

Mama dwóch rozbrykanych chłopców. Z wykształcenia ornitolożka, z zawodu copywriterka, zakochana w pisaniu na interesujące tematy. Fascynuje ją rozwój człowieka – zarówno ten dotyczący dziecka, które rośnie i zmienia się, jak i rozwój osobisty w okresie dorosłości.

Poprzedni artykuł
rosół dla dziecka
  • Niemowlę

Rosół dla dziecka. Od kiedy można i czy warto?

  • 6 września 2022
  • dzidzius.pl
Czytaj więcej
Następny artykuł
do którego roku życia się rośnie
  • Maluch

Do którego roku życia się rośnie?

  • 12 września 2022
  • dzidzius.pl
Czytaj więcej

Zobacz również

parówki w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Parówki w ciąży. Czy można?

  • dzidzius.pl
  • 26 stycznia 2023
jak powiedzieć o ciąży matce
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Jak powiedzieć rodzicom o ciąży? A jak innym? Pomysły

  • dzidzius.pl
  • 2 stycznia 2023
naleśniki w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Naleśniki w ciąży. Czy to dobry pomysł?

  • dzidzius.pl
  • 2 stycznia 2023
czereśnie w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Czereśnie w ciąży

  • dzidzius.pl
  • 8 grudnia 2022
sos sojowy w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Sos sojowy w ciąży

  • dzidzius.pl
  • 29 listopada 2022
tofu w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Tofu w ciąży

  • dzidzius.pl
  • 25 listopada 2022
Arbuz w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Arbuz w ciąży. Czy kobiety powinny go jeść?

  • dzidzius.pl
  • 24 listopada 2022
tran w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Tran w ciąży – czy można i czy warto?

  • dzidzius.pl
  • 18 listopada 2022
herbata miętowa
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Herbata miętowa w ciąży

  • dzidzius.pl
  • 18 listopada 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Gorące tematy
  • brak motywacji do nauki u dziecka 1
    Brak motywacji do nauki. Przyczyny, rozwiązania
    • 8 lutego 2023
  • cytaty o dzieciach 2
    Cytaty o dzieciach
    • 6 lutego 2023
  • plagiocefalia u niemowlaka 3
    Plagiocefalia u niemowlaka – przyczyny, leczenie
    • 3 lutego 2023
  • czego nie jeść karmiąc piersią 4
    Czego nie jeść karmiąc piersią? Obalamy mity
    • 1 lutego 2023
  • wklęsłe sutki 5
    Wklęsłe sutki – karmienie, przyczyny, rozpoznanie
    • 31 stycznia 2023
  • dziecko-morderca 6
    Dzieci-mordercy. Zbrodnie nieletnich
    • 27 stycznia 2023
  • parówki w ciąży 7
    Parówki w ciąży. Czy można?
    • 26 stycznia 2023
  • jakie ma prawa ciężarna w urzędzie pracy 8
    Jakie ma prawa ciężarna w urzędzie pracy?
    • 24 stycznia 2023
Najnowsze komentarze
  1. Chaeryoung - Koreańskie imiona żeńskie. Lista propozycji
  2. Stonka - Edukacja domowa – wady i zalety okiem pedagoga
  3. serdelica1 - Arytmetyka mentalna – czy warto? Opinie specjalistów
  4. Maria - Nietypowe imiona męskie. Lista propozycji
  5. Halinka - Nietypowe imiona męskie. Lista propozycji
Ostatnie wpisy
  • brak motywacji do nauki u dziecka
    Brak motywacji do nauki. Przyczyny, rozwiązania
    • 8 lutego 2023
  • cytaty o dzieciach
    Cytaty o dzieciach
    • 6 lutego 2023
  • plagiocefalia u niemowlaka
    Plagiocefalia u niemowlaka – przyczyny, leczenie
    • 3 lutego 2023
Kategorie
  • Ciąża i Poród (32)
  • Maluch (27)
  • Niemowlę (14)
  • Planowanie (34)
  • Prawo i finanse (17)
  • Przedszkolak (23)
  • Rodzice (26)
Dzidzius.pl
  • Planowanie
  • Ciąża i Poród
  • Niemowlę
  • Maluch
  • Przedszkolak
  • Prawo i finanse
  • Rodzice
  • Kontakt
Świat dziecka w jednym miejscu

Wpisz słowo kluczowe i wciśnij ENTER