Wiele kobiet czuje ochotę na śledzie w ciąży i zastanawia się, czy można je bezpiecznie spożywać. Gdy nosimy pod sercem dziecko, nasze potrzeby i zachcianki kulinarne mogą być zaskakujące. Bezpieczeństwo i zdrowie mamy oraz rozwijającego się w jej brzuchu dziecka są niezmiernie ważne. Ten artykuł odpowiada na pytanie, czy w ciąży można jeść śledzie?
Spis treści
Czy w ciąży można jeść śledzie?
Kobiety, które czują ochotę na śledzie w ciąży i zastanawiają się, czy jedzenie ich jest bezpieczne dla nich i dziecka, zapewne ucieszy informacja, że mogą spokojnie zaserwować sobie tę rybę. Nie powinno się jeść surowych ryb, jednak śledzie marynowane w ciąży są jak najbardziej dozwolone, podobnie jak grillowane i pieczone.
W porównaniu do innych ryb śledzie charakteryzują się niskim poziomem zanieczyszczenia rtęcią, co także przemawia na korzyść jedzenia śledzi w ciąży.
Dieta kobiety ciężarnej powinna być dobrze zbilansowana, urozmaicona i bogata w substancje odżywcze. Śledzie są cennym źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasów DHA i EPA – zapotrzebowanie na ten drugi w ciąży zwiększa się dwukrotnie.
Kwas dokozaheksaenowy, czyli DHA, jest niezbędnym budulcem struktur mózgu, układu nerwowego i siatkówki oka u płodu. W trzecim trymestrze ciąży dziecko pobiera 50-70 mg DHA na dobę, dlatego do diety przyszłej mamy warto włączyć ryby, które są jego cennym źródłem.
W śledziach znajdziemy też cenne minerały, takie jak cynk, jod i żelazo oraz sporo witamin: A, B6, B12, D i E.
Tak więc odpowiedź na pytanie, czy można jeść śledzie w ciąży, brzmi: tak, jest to pożądany element diety kobiet ciężarnych. Skoro nie ma ku temu przeciwwskazań, warto zastanowić się, jak je najlepiej przygotować?
Jakie dodatki są najlepsze do śledzia dla kobiet w ciąży?
Kobiety w ciąży nie powinny sięgać po surowe mięso i ryby. Dlatego, jeśli pojawia się ochota na śledzie, należy pamiętać, aby były poddane obróbce termicznej.
Po zjedzeniu smażonej ryby ciężarna może spodziewać się uczucia ciężkości na żołądku i dokuczliwej zgagi. Dużo lepszym pomysłem jest upieczenie świeżych śledzi w piekarniku z oliwą i warzywami lub uduszenie ich z cebulą, ziołami i masłem. Tak przygotowana ryba jest zdrowsza i nie powoduje nieprzyjemnych dolegliwości po jej spożyciu. Świeże śledzie warto kupować w sprawdzonym sklepie rybnym.
Jeśli kobieta ma na to ochotę, może jeść śledzie w śmietanie w ciąży, jednak nie powinna nadużywać tego tłustego dania. W drugim i trzecim trymestrze żołądek może być już mocno uciskany przez łożysko i rosnącego maluszka. Ostatnie, czego wtedy potrzebuje przyszła mama, to uporczywe odbijanie i zgaga.
Wielu z nas lubi śledzie w occie – w ciąży także można cieszyć się ich wyrazistym smakiem. Jeśli to możliwe, lepiej sięgać po ryby marynowane w zalewie z octu jabłkowego, który jest dużo korzystniejszy dla zdrowia niż ocet spirytusowy.
Czy śledzie w oleju w ciąży to dobry pomysł? Mały kawałeczek nie powinien zaszkodzić przyszłej mamie, jednak po zjedzeniu większej ilości mogłaby się gorzej poczuć. To kaloryczne danie lepiej zostawić sobie na pierwsze Święta Bożego Narodzenia, które rodzice spędzą już wspólnie z maluszkiem!
Śledzie w ciąży – ile można ich zjeść?
Choć odpowiednio przygotowane śledzie w ciąży są zupełnie bezpieczną potrawą, nie należy spożywać ich w nadmiernych ilościach.
Dla zapewnienia odpowiedniej ilości kwasów omega-3 w zupełności wystarczą 2 porcje tłustej, morskiej ryby w tygodniu. 100 g śledzi jedzonych na raz będzie odpowiednią ilością.
Warto, by kobiety w ciąży obserwowały swój organizm i przyglądały się, jak reagują po zjedzeniu różnych potraw. Jeśli śledzie wyraźnie im nie służą i czują się po nich źle, spokojnie można ograniczyć ich spożycie lub całkiem zrezygnować z tej ryby.
Zdrowe kwasy tłuszczowe można przyjmować również w postaci suplementów. Połknięcie małej kapsułki jest zdecydowanie łatwiejsze niż zjedzenie porcji duszonej ryby, jeśli przyszła mama odczuwa mdłości i ciężko jej zmusić się do jedzenia.
Czy ochota na śledzie w ciąży to coś normalnego?
Zachcianki kulinarne występują powszechnie wśród ciężarnych kobiet. Gdy w organizmie przyszłej mamy zachodzi hormonalna rewolucja, zmysł węchu wyostrza się. Część smaków i zapachów staje się odpychająca, podczas gdy inne okazują się bardzo pociągające.
Ochota na śledzie w ciąży jest więc całkowicie normalna, podobnie jak apetyt na świeże owoce, ogórki kiszone, czekoladę i inne produkty spożywcze.
Zmiany zachodzące podczas ciąży w organizmie mogą być zaskakujące – zachcianki jedzeniowe są tego dobrym przykładem. Ważne, by przede wszystkim stosować się do zaleceń lekarza lub położnej, która prowadzi ciążę. Tłuste i słone śledzie niekoniecznie będą wskazane przy nadciśnieniu lub nadwadze ciężarnej.
Podsumowanie
Jeśli przyszła mama odczuwa ochotę na śledzie, spokojnie może je jeść. Te zdrowe ryby zapewnią kobiecie i maluszkowi solidną porcję składników odżywczych, których oboje bardzo potrzebują.
Zachęcamy, by świadomie wybierać sposób przyrządzenia tej ryby, nie przekraczać zalecanej wielkości porcji i cieszyć się zdrowym, pysznym i urozmaiconym jedzeniem w ciąży.