Gdy nadchodzi czas rozszerzania diety, młode mamy chcą jak najlepiej skomponować obiady dla niemowlaka. Ważne, by małemu organizmowi dostarczyć jak najwięcej witamin i składników odżywczych, a przy tym pobudzić apetyt małego smakosza. Z artykułu dowiesz się, jak powinna być skomponowana dieta niemowlaka, poznasz trzy proste przepisy na pyszny obiad i na co zwrócić uwagę kupując produkty dla dzieci.
Spis treści
Ile powinien jeść niemowlak?
Gdy niemowlę kończy 6 miesięcy, możemy zacząć rozszerzać mu dietę. To wielka przygoda, podczas której maluch poznaje nowe smaki, zapachy, konsystencje. Dziecko uczy się żuć, połykać i trawić jak dorosły człowiek. Podczas rozszerzania diety, stopniowo wprowadza się pokarmy stałe, zastępując nimi mleko mamy lub mleko modyfikowane. Może to potrwać nawet dwa lata.
Rozpoczynając wprowadzanie nowych pokarmów, warto robić to pojedynczo. Gdy w rodzinie występują alergie pokarmowe, zaleca się wprowadzanie jednego produktu przez trzy dni. Jeśli dziecko stabilnie siedzi z podporem, można spróbować metody BLW. Ważne, aby każde dziecko zarówno karmione papkami – w sposób tradycyjny, jak i kawałkami nie jadło w pozycji półleżącej np. w leżaczku, czy foteliku samochodowym. To bardzo niebezpieczne.
Jeśli rodzice nie zakupili jeszcze odpowiedniego krzesełka do karmienia, lepiej trzymać dziecko z podwiniętą miednicą na swoich kolanach podczas posiłku. Wielu fizjoterapeutów demonstruje tę pozycję w internecie. Przed opiekunem można umieścić lusterko i obserwować jak maluch sobie radzi.
Po czwartym miesiącu życia poziom żelaza w krwi dziecka zaczyna spadać. Rodzice powinni to kontrolować, by nie doszło do niedokrwistości. Rozszerzanie diety ma za zadanie dostarczyć potrzebnych składników, których brakuje dziecku w tym wieku. Nie ma oczywiście wyznaczonych norm ilości zjadanego pokarmu dla niemowląt. Jeśli dziecko nie jest zainteresowane jedzeniem, na początku tylko się nim bawi i rzuca, trzeba przeczekać ten moment i nadal proponować kolejne potrawy. Powinno się zdać sobie sprawę, że rodzic decyduje co i kiedy podać dziecku, a ono dokonuje wyboru czy zjeść i ile.
Jeżeli dziecko ma w normie poziom żelaza i ferrytyny oraz dobre wyniki morfologii, nie mamy się czym przejmować. Trzeba cierpliwie czekać, aż maluch sam zdecyduje, że jest już gotowy na spożywanie różnorodnych posiłków stałych.
Obiady dla niemowlaka – przepisy
Aby skomponować wartościowy posiłek, nie trzeba się bardzo głowić. Jest wiele łatwych przepisów, z którymi da sobie radę nawet antytalent kulinarny.
Poniżej znajduje się kilka propozycji obiadów dla niemowlaka.
Spaghetti
Składniki:
- 350 g mięsa mielonego z szynki
- 4 duże pomidory lub pomidorów krojonych bez skóry
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- Szczypta papryki słodkiej
Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Gdy się zarumienią, dodaj mięso. Pomidory umieść w blenderze i miksuj, aż uzyskasz z nich sos, który wlejesz na patelnię. W osobnym garnku zagotuj wodę na makaron. Warto wybrać kształt odpowiedni do chwycenia w małe rączki. Na koniec gotowania sos można doprawić papryką słodką. Podaj maluchowi makaron polany pomidorowym sosem.
Placki z cukinii
Składniki:
- 1 nieduża cukinia
- Jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany 18%
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i porządnie odciśnij. W misce umieść cukinię, jajko, mąkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodaj łyżkę śmietany i dokładnie wymieszaj składniki. Możesz przyprawić masę pieprzem i smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu okrągłe placki.
Zupka jarzynowa z mięsem z kurczaka
Składniki:
- 50 g piersi z kurczaka bez skóry
- pół marchewki
- pół pietruszki (korzeń)
- 1 średniej wielkości ziemniak
- klika różyczek kalafiora
- kilka różyczek brokuła
- szczypta soli do smaku
Mięso wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól. Marchew, pietruszkę i ziemniak obrać, pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Kalafior i brokuł podzielić na mniejsze części, również dodać do garnka. Gotować do miękkości mięsa i warzyw. Mięso wyjąć, pokroić na mniejsze cząstki. Można również zupę zblendować na krem.
Pulpeciki w sosie pomidorowym z gotowanym groszkiem z marchewką
Składniki na pulpety:
- 300 gr mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
- 2-3 łyżki kaszy manny
- 1 surowe jajko
- sól i pieprz do smaku
Na sos:
- 2-3 pomidory
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
Na groszek z marchewką:
- 2 marchewki
- pół szklanki mrożonego zielonego groszku
- sól
W garnku zagotować wodę. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i 2 łyżki kaszy. Wyrabiać jak na kotlety mielone. Jeżeli konsystencja jest zbyt luźna dodać więcej kaszki. Uformować nieduże pulpeciki. Do gotującej się wody wrzucać przygotowane pulpeciki, gotować około 20 minut. W międzyczasie można przygotować sos: Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory, dodać sól. Dusić pod przykryciem do momentu, aż pomidory się rozpadną. Po ugotowaniu się pulpecików przełożyć je do sosu.
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Dodać groszek i sól, zalać wodą, tak, aby warzywa zostały przykryte. Gotować do miękkości.
Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Zupa pomidorowa z ryżem
Składniki:
– 50 g piersi z kurczaka bez skóry
– pół marchewki
– pół pietruszki (korzeń)
– 2 pomidory
– około pół szklanki ryżu
Mięso wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do garnka. Pomidory obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę Dodać do garnka. Gotować do momentu rozgotowania się pomidorów. Wsypać ryż i gotować jeszcze 10 minut, aż będzie miękki.
Zupa krem z brokuła
Składniki:
- 1 świeży brokuł
- pół marchewki
- pół pietruszki
- 50 gram fileta z kurczaka lub 1 skrzydełko
- sól
Wrzucić mięso do garnka, zalać wodą. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, dodać do garnka. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka. Wsypać sól według uznania. Gotować, aż składniki będą miękkie. Zblendować na krem. Przed podaniem można do miseczki z zupką dodać łyżkę jogurtu naturalnego.
Można również przygotować zupkę na bulionie warzywnym, bez mięsa. W takiej wersji można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Obiady dla niemowlaka – nie oszczędzaj na diecie dziecka
Gdy młodzi rodzice stają przed zadaniem zrobienia obiadów dla niemowlaka, często zastanawiają się, co już można mu podać, a z czym lepiej zaczekać. Kiedyś była cała rzesza produktów zakazanych i z pokolenia na pokolenie przekazywano sobie informacje, w którym miesiącu, co można już podać.
Obecnie opiekunowie najczęściej opierają się na zaleceniach WHO i badaniach naukowych. Jest krótka lista rzeczy zakazanych dla niemowląt – sól, cukier, miód, grzyby leśne i mleko ryżowe. Na etykietach słoiczków dla dzieci nadal widnieją oznaczenia – od jakiego wieku można spożywać dany pokarm. Jednak ma to bardziej znaczenie przy rozszerzaniu tradycyjnym – im wyższy miesiąc życia, tym większe kawałki jedzenia.
Jednak jeśli rodzice naprawdę chcą zadbać o zdrowie swojego dziecka, warto zawsze czytać etykiety. Lepiej kupić mięso znanego nam pochodzenia, a warzywa posadzić w przydomowym ogródku. Niestety nie każdy ma takie możliwości, więc można wtedy sięgnąć po produkty z oznaczeniem bio. Zamiast zwykłych, pszennych makaronów powinno się sięgać po produkty razowe. Na rynku jest też wiele odmian warzywnych np. makaron z ciecierzycy.
Dieta niemowlaka powinna być przede wszystkim różnorodna – bogata w owoce, warzywa, błonnik i nabiał. Jeśli dziecko cierpi na alergię BMK warto sięgnąć po jogurty kokosowe bez cukru, czy napoje roślinne wzbogacone o wapń. Trzeba jednak pamiętać, że mleko ryżowe, ze względu na wysoką zawartość arsenu jest zakazane dla dzieci poniżej 5 roku życia.
Aby maluch rozwijał się prawidłowo, nie można oszczędzać na jego diecie. Produkty powinny być świeże i dobrej jakości, pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków. Jeśli teraz zadbasz, by nie tylko obiady dla niemowlaka, ale wszystkie posiłki były wartościowe, jego organizm się za to odwdzięczy. Badania dowodzą, że dzieci zdrowo odżywiające się od najmłodszych lat, rzadziej mają problem z otyłością w dorosłym życiu.
Obiady dla niemowlaka – odpowiednia higiena
Podczas przygotowywania posiłków dla niemowląt, niezbędne jest zachowywanie higieny. Maluchy mają krótki układ pokarmowy i nietrudno u nich o problemy z brzuchem. Zawsze przed przyrządzaniem potraw dla malucha trzeba dokładnie umyć ręce.
Jeśli dziecko korzysta z gotowych obiadów dla niemowlaka w słoikach – zawsze trzeba przestrzegać instrukcji przygotowania, która znajduje się na opakowaniu. Resztki posiłku, które nie miały bezpośredniego kontaktu ze śliną, można przechowywać przez 48 godzin w lodówce. Jedzenie, które przygotowujesz dla dziecka, powinno być zjedzone w ciągu 24 godzin lub zamrożone po wcześniejszym schłodzeniu.
Do każdego posiłku powinna być proponowana woda źródlana – niemineralna – w czystej szklance. Jeśli maluch korzysta z bidonu ze słomką, pamiętaj o codziennym czyszczeniu i wymianie słomek co 4 tygodnie.
Aby utrzymać czystość w miejscu karmienia dziecka zakup talerzyk z przyssawką, który nie będzie łatwy do zdemontowania dla małych rączek. Warto zainwestować też w śliniak z rękawkami lub karmić malucha w samym pampersie. Aby nie czyścić po każdym posiłku całej podłogi wokół krzesełka, można ostawić je na przezroczystej macie pod fotel obrotowy lub kupić dedykowaną matę do karmienia.
Czy można użyć mikrofalówki?
Od lat krąży wśród ludzi przekonanie, że jedzenie podgrzane w mikrofalówce jest pozbawione wszelkich wartości odżywczych. Według najnowszych badań wcale tak nie jest! Udowodniono, że np. w szpinaku udało się zachować nawet 100% kwasu foliowego, a podczas tradycyjnego gotowania zostało go jedynie 30%.
To dobra wiadomość dla młodych rodziców, którzy bez wyrzutów sumienia mogą szybko podgrzać obiady dla niemowlaka w kuchence mikrofalowej. Trzeba jednak pamiętać o używaniu specjalnie do tego celu przeznaczonych naczyń. Nie można w ten sposób podgrzewać mleka kobiecego, ponieważ dobre bakterie w nim obecne ulegną zniszczeniu.