Wiele mam oczekujących dziecka zastanawia się, co można bezpiecznie jeść w czasie tych wyjątkowych 9 miesięcy, a jakich produktów lepiej unikać. Choć owoce są powszechnie uważane za zdrowe, to czasami, szczególnie spożywane w nadmiarze, mogą zaszkodzić. Czy czereśnie w ciąży są wskazane, kiedy należy na nie uważać i co jeszcze warto wiedzieć o tych owocach?
Spis treści
Czereśnie – wartości odżywcze
Czereśnie są bardzo soczystymi owocami. Dzieje się tak za sprawą dużego udziału wody w ich składzie – jest jej nawet ponad 80%. Oprócz wody, czereśnie zawierają sporą ilość węglowodanów (ok. 12-14 g/ 100 g), w tym cukrów prostych, których jest ok. 8 g w 100 g owocu.
Podobnie jak inne owoce, czereśnie prawie nie zawierają tłuszczu. Mają za to w składzie wiele cennych minerałów, takich jak sód, potas, wapń i magnez, a także witaminy, w tym A, E i C.
Czy można powiedzieć, że są zdrowe?
Czereśnie zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak potas, witaminy, flawonoidy i antyoksydanty. Są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Do tego są pyszne i stanowią orzeźwiającą przekąskę w upalne, letnie dni.
Czy jednak zawsze można powiedzieć o czereśniach, że są zdrowe?
Warto pamiętać o tym, że wiele owoców, które dostępne są w sprzedaży, pochodzi z upraw, na których stosuje się opryski mające na celu wyeliminowanie chorób roślin oraz zwalczanie owadów, w tym mszyc i muchówek. W komercyjnych sadach rutynowo stosuje się fungicydy, pestycydy i insektycydy.
Choć spożywanie pryskanych warzyw i owoców na pierwszy rzut oka nie szkodzi człowiekowi, to skutki regularnego jedzenia produktów zawierających insektycydy czy inne środki ochrony roślin jest trudne do przewidzenia.
Warto też pamiętać o alergikach, którzy bywają uczuleni na najróżniejsze substancje, w tym barwniki, konserwanty oraz same owoce. Czasami w ciąży lub po porodzie u kobiet pojawiają się nowe alergie, dlatego, jeśli przyszła mama zje czereśnie w ciąży, a wkrótce potem zauważy niepokojące objawy, np. wysypkę na skórze lub swędzenie w gardle, lepiej jest zachować ostrożność i przyjrzeć się dokładniej reakcji organizmu.
Czereśnie w ciąży – czy można?
Dla wielu kobiet, przede wszystkim tych, które oczekują pierwszego dziecka, dieta w tych ważnych 9 miesiącach jest wyjątkowo nurtującym tematem. Przyszłe mamy zastanawiają się, w jaki sposób ich odżywianie wpłynie na dziecko oraz czy zachcianki żywieniowe, które odczuwają, mogą zaszkodzić maluszkowi. Jeśli ciężarna ma ochotę na świeże owoce i zastanawia się, czy można jeść czereśnie w ciąży, może być spokojna – w przeważającej części przypadków jest to całkowicie bezpieczne.
O ile ciężarna nie ma alergii na te pyszne, słodkie owoce oraz nie otrzymała zaleceń od lekarza, by z powodów zdrowotnych unikać ich jedzenia, może spokojnie spożywać czereśnie w ciąży. Te smaczne i soczyste owoce mają wiele witamin i dobrze nawadniają organizm, dlatego mogą stanowić wartościową przekąskę i być zdrowym uzupełnieniem diety przyszłych mam.
Warto pamiętać, że kobiety borykające się z cukrzycą ciążową powinny szczególnie uważać na wszystkie słodkie owoce. W ich przypadku spożywanie czereśni może być obwarowane dodatkowymi zasadami, które zazwyczaj ustala dietetyk lub diabetolog.
Czereśnie w ciąży – dlaczego warto?
Czereśnie zawierają sporo witaminy C, bo aż ok. 10 mg w 100 g owoców. W ciąży zaleca się przyjmowanie ok. 80 mg kwasu askorbinowego na dobę, więc porcja czereśni o masie 200 g może być smacznym sposobem na zapewnienie aż ¼ dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Czerwone i pomarańczowe warzywa oraz owoce, w tym czereśnie, zawierają beta-karoten – barwnik roślinny będący jednocześnie przeciwutleniaczem. Wszystkie antyoksydanty mają korzystne działanie na ludzki organizm, ponieważ wyłapują szkodliwe wolne rodniki. Im ciemniejszy kolor skórki, tym więcej zdrowego barwnika zawiera owoc. Dlatego warto sięgać przede wszystkim po te najciemniejsze, bordowe odmiany. Przeciwutleniacze w parze z witaminą C skutecznie podnoszą odporność, nie tylko w ciąży.
Czereśnie zawierają też sporo potasu, bo nawet ponad 220 mg w 100 g. Potas reguluje gospodarkę wodną organizmu, odgrywa też ważną rolę w aktywności układu nerwowego i wspomaga pracę mięśni.
Owoce te zawierają też kwercetynę, która reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także kemferol – flawonoid, który działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.
Czereśnie w ciąży mogą być dobrym wyborem dla mam, które dbają o linię. Zawierają tylko ok. 50-60 kcal/ 100 g, są więc owocami niskokalorycznymi i można je spożywać bez obaw o negatywne konsekwencje dla sylwetki i masy ciała. W przypadku nadwagi lub otyłości (w ciąży i po porodzie) dużo lepiej jest wybierać czereśnie niż np. banany czy winogrona.
Czereśnie w ciąży – nadmiar szkodzi
Przyszłe mamy, które zastanawiają się, czy w ciąży można jeść czereśnie, powinny pamiętać, że w przypadku tych owoców warto zachować umiar.
Podstawowym cukrem, który występuje w czereśniach, jest fruktoza, która nie daje uczucia sytości. W związku z tym, nawet jeśli zje się bardzo dużo tych słodkich, soczystych owoców, można wciąż odczuwać głód, mimo pełnego żołądka.
W drugim i trzecim trymestrze ciąży narządy w jamie brzusznej matki przemieszczają się pod wpływem rosnącego w macicy dziecka. Żołądek ma coraz mniej miejsca, przez co porcje jedzenia spożywanego jednorazowo przez ciężarną także nie mogą być zbyt obfite. Lepiej jest zjeść zbilansowany posiłek, który na dłużej posłuży przyszłej mamie, niż najeść się czereśni, które, choć są pyszne i dobrze nawadniają organizm, nie dostarczają za wiele energii.
Ze względu na występowanie sorbitolu, czyli naturalnego alkoholu owocowego, spożycie większej porcji czereśni może wywołać efekt przeczyszczający. Duża ilość sorbitolu może też powodować wzdęcia, bolesne skurcze brzucha i uczucie przelewania w żołądku.
Spożywanie dużych ilości owoców i warzyw zanieczyszczonych środkami ochrony roślin może prowadzić nawet do zatrucia. Dlatego dużo lepiej jest sięgać po czereśnie z organicznych upraw, certyfikowane lub pochodzące z własnego ogrodu.
Czereśnie w ciąży przy cukrzycy ciężarnych
Sporo kobiet spodziewających się dziecka zapada na cukrzycę ciążową. W takim przypadku należy bezwzględnie stosować się do zaleceń diabetologa i dietetyka, którzy powinni szczegółowo poinformować ciężarną o tym, kiedy i jak mierzyć poziom cukru oraz jakie wartości są prawidłowe. Przy cukrzycy ciężarnych ważny jest także sposób komponowania posiłków, tak, aby nie spożywać węglowodanów solo, lecz łączyć je z produktami zawierającymi błonnik, białko i zdrowe tłuszcze.
Przy cukrzycy ciążowej nie zaleca się spożywania przetworzonych owoców, nawet w świeżo wyciskanych sokach czy koktajlach. Nie powinno się też jeść dżemów i konfitur z czereśni, należy też unikać przecierów zawierających te owoce. Ciasto z czereśniami i lody czereśniowe także nie będą dobrym wyborem dla ciężarnej z cukrzycą.
Indeks glikemiczny czereśni wynosi ok. 23, można go więc zakwalifikować jako niski. Mimo tego przy cukrzycy dozwolone jest jedynie jedzenie niedużych porcji surowych czereśni, niezbyt często i z zachowaniem sporej ostrożności. Jak zawsze w cukrzycy ciążowej, dobrze jest łączyć te słodkie owoce z produktami o dużej zawartości białka lub błonnika, np. z jogurtem naturalnym wzbogaconym w ziarna słonecznika i orzechy.
A co z robaczywymi owocami?
Owoce z ekologicznej uprawy, niepoddane toksycznym opryskom z insektycydów czy fungicydów, są najzdrowsze, także w ciąży. Jednak niepryskane owoce z przydomowego sadu lub od sprawdzonego sadownika mogą być robaczywe.
Chociaż jedzenie czereśni z robakami w teorii nie jest zbyt kuszące, to nie jest także szkodliwe dla osoby, która takie owoce spożyje. Dużo ważniejsze w przypadku kobiet w ciąży jest dokładne umycie owoców z wierzchu przed ich zjedzeniem, ponieważ to właśnie na skórce mogą znajdować się groźne chorobotwórcze drobnoustroje i pasożyty.
Jeśli ciężarna zje garść dokładnie umytych czereśni z ekologicznej uprawy, wśród których może znajdować się robaczywy owoc, nie grożą jej żadne poważniejsze konsekwencje. Większym problemem jest tutaj uczucie obrzydzenia, którego można doświadczyć, gdy okaże się, że czereśnie, które się zjadło, prawdopodobnie miały w sobie niemile widzianych gości.
Ogólna porada – owoce w diecie przyszłych mam
Owoce, w tym czereśnie, są zdrowym urozmaiceniem diety przyszłych mam. Zawierają cenne minerały i witaminy, a także dużo wody, bardzo ważnej w okresie ciąży. Nie warto spożywać ich w nadmiarze, jeśli chce się uniknąć nieprzyjemnych skutków ubocznych, takich jak wzdęcia lub uczucie przelewania w brzuchu.
Kobiety w ciąży zawsze powinny pamiętać o dokładnym myciu surowych owoców i warzyw przed ich spożyciem, aby uniknąć zakażenia chorobami wywoływanymi przez drobnoustroje, np. listeriozą.
Czy w ciąży można jeść czereśnie? Podsumowanie
Podsumowując, kobiety oczekujące dziecka mogą jeść czereśnie w ciąży. To, na co warto zwrócić uwagę, to pochodzenie owoców. Chemiczne środki ochrony roślin obecne na powierzchni oraz wszelkie patogeny powinny być usunięte poprzez dokładne umycie czereśni przed ich spożyciem. Jeśli to możliwe, ciężarna powinna wybierać produkty pochodzące z organicznych, sprawdzonych upraw.
Czereśnie są cennym składnikiem diety kobiet w ciąży ze względu na bogactwo witamin i przeciwutleniaczy. Zawierają bardzo dużo witaminy C, kwercetynę, kemferol, beta-karoten oraz potas. Są także bardzo soczyste i dobrze gaszą pragnienie w upalne dni.
Nie należy jednak przesadzać z jedzeniem czereśni, ponieważ ich nadmiar może powodować wzdęcia, skurcze brzucha i biegunki. Czereśnie są niskokaloryczne, więc zjedzenie nawet dużej porcji może nie przynieść ciężarnej uczucia sytości.
Kobiety chorujące na cukrzycę ciążową powinny spożywać tylko nieduże porcje czereśni, które należy wkomponować w dietę zgodnie z zaleceniami specjalistów. Choć czereśnie posiadają niski indeks glikemiczny, lepiej jeść je w towarzystwie produktów bogatych w błonnik i białko, niż jako samodzielną przekąskę.
Czereśnie stanowią cenny składnik diety przyszłej mamy, dlatego warto po nie sięgać od czasu do czasu, zachowując umiar. Wtedy na pewno nie zaszkodzą, a uprzyjemnią ten szczególny czas oczekiwania na dzidziusia.
Polecamy także: