dzidzius
  • Planowanie
  • Ciąża i Poród
  • Niemowlę
  • Maluch
  • Przedszkolak
  • Prawo i finanse
  • Rodzice
  • Kontakt

Archiwa

  • marzec 2025
  • luty 2025
  • styczeń 2025
  • grudzień 2024
  • listopad 2024
  • październik 2024
  • wrzesień 2024
  • sierpień 2024
  • lipiec 2024
  • czerwiec 2024
  • maj 2024
  • kwiecień 2024
  • marzec 2024
  • styczeń 2024
  • grudzień 2023
  • listopad 2023
  • październik 2023
  • wrzesień 2023
  • sierpień 2023
  • lipiec 2023
  • czerwiec 2023
  • maj 2023
  • kwiecień 2023
  • marzec 2023
  • luty 2023
  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022

Kategorie

  • Artykuły sponsorowane
  • Ciąża i Poród
  • Maluch
  • Niemowlę
  • Planowanie
  • Prawo i finanse
  • Przedszkolak
  • Rodzice
Dzidzius.pl
  • Planowanie
  • Ciąża i Poród
  • Niemowlę
  • Maluch
  • Przedszkolak
  • Prawo i finanse
  • Rodzice
  • Kontakt
parówki w ciąży
  • Ciąża i Poród

Parówki w ciąży. Czy można?

  • 26 stycznia 2023
  • dzidzius.pl
Źródło: shutterstock.com
Total
0
Shares
0
0
0
5/5 - (6 głosy)

Czy parówki w ciąży to dobry pomysł? Na temat jedzenia w ciąży napisano już całe tomy. Przyszłe matki przejawiają różne podejścia. Jedno jest takie, że ciąża to nie choroba i trzeba spożywać to, co smakuje. Kolejne stwierdza, iż je się dla dwojga, a nie za dwoje, a w związku z tym nie wolno się „opychać” niezdrowymi i tłustymi przekąskami. Jak jest naprawdę?

Spis treści

  • Parówki: co to?
  • Parówki w ciąży: choroby
  • Parówki w ciąży: żywność wysokoprzetworzona
  • Dodatki chemiczne w parówkach
  • Parówki wegetariańskie w ciąży
  • Parówki w ciąży: podsumowanie

Parówki: co to?

Parówka to właściwie drobno zmielona wędlina. Jak praktycznie każde mięso (może oprócz niektórych kabanosów), jest ona dość nietrwała i wymaga przechowywania w niskiej temperaturze lub/i konserwantów. By ją przyrządzić, rozdrabnia się surowiec tak długo, aż jego kawałki są niewyczuwalne. Są często jadane w wielu polskich domach i doceniane ze względu na łatwość oraz szybkość przyrządzenia, oraz fakt, że można się najeść niewielką ich ilością. Niestety parówki w ciąży mogą być niebezpieczne i to z różnych powodów. Jeden to taki, że mięso może zawierać niebezpieczne mikroorganizmy i być przyczyną np. listeriozy, salmonelli czy też toksoplazmozy. Źle przechowywane parówki to właśnie ich źródło. Drugi problem z tym rodzajem potraw jest taki, że to żywność wysokoprzetworzona, o małej gęstości odżywczej. Trzeci – że zawierać może w sobie dużo niekorzystnych dla zdrowia dodatków.

Parówki w ciąży: choroby

Do wyprodukowania parówek używa się zwykle mięsa wieprzowego, nieco rzadziej tego z kurczaka. Czasem dodaje się np. wołowinę. Liczy się temperatura dostawy i jakość produktu, sposób przechowywania, przyrządzania itp. Jeśli przyszła mama nie może się im oprzeć, to parówki jedzone w ciąży muszą być jak najświeższe ze względu na ryzyko chorób. Warto wiedzieć, że kobiety ciężarne, podobnie jak niemowlęta, są szczególnie podatne na listeriozę, wywoływaną przez pałeczki Listeria monocytogenes, które znajdują się m.in. w surowym, niedogotowanym czy źle przechowywanym mięsie. Mogą wywołać zakażenia, ale też posocznicę czy nawet zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

parówki w ciąży
Co jeść w ciąży? / Shutterstock

Kolejną niebezpieczeństwem związanym z mięsem jest salmonella. Wywoływana przez odporną na niekorzystne warunki zewnętrzne bakterię choroba wywołuje ostre bóle brzucha, nudności, gorączkę, odwodnienie. Jej źródłem może być skażona żywność pochodzenia zwierzęcego, więc częste mycie rąk i dokładna obróbka cieplna parówek i innych mięsnych oraz jajecznych potraw jest nieodzowna.

Wśród niebezpieczeństw trzeba wymienić także toksoplazmozę, która jest chorobą pasożytniczą. Pierwotniak ten może bytować w różnych stadiach w mięśniach ssaków i w odpowiednim czasie uwalnia się z wytworzonych przez siebie cyst. Nieumiejętnie przyrządzone mięso, kontakt z kotem, glebą to niektóre z przyczyn zarażenia. W konsekwencji możliwe jest zakłócenie prawidłowego rozwoju ciąży, przeniesienie choroby na płód, a nawet jego obumarcie.

Parówki w ciąży: żywność wysokoprzetworzona

Surowe mięso (a czasami tzw. MOM, czyli masa mięsno-tłuszczowa, oddzielona mechanicznie od kości) jest najpierw rozdrabniane. Musi być tak mocno zmielone, by nie było w nim dużych kawałków. Gotowa parówka strukturą nie przypomina przecież surowca, z którego jest zrobiona. Miesza się go z odpowiednią ilością przypraw, niekiedy emulgatorów, konserwantów. Czasami dodaje się też wodę i tłuszcze. Następnie farsz jest homogenizowany przy pomocy sit, czyli rozdrabniany jeszcze bardziej (do postaci „papki”). Na koniec faszeruje się nim osłonki z celulozy.

Teraz parówki trafiają komory termicznej, by można było potraktować je wysoką temperaturą w formie np. suszenia, wędzenia, parzenia, gotowania. Trzeba je następnie schłodzić, by dłużej nadawały się do spożycia. Pozostają w osłonkach lub też jest z nich ona ściągana mechanicznie (wtedy pakuje się je próżniowo). Jak widać, proces produkcji jest dość długi, a w tym czasie zniszczeniu może ulec wiele wartościowych dla organizmu elementów.

Dodatki chemiczne w parówkach

Jeśli dana osoba nie chce rezygnować z parówek, powinna przed zakupem przeczytać skład. To ważne, by jak najbardziej ograniczać ilość przyjmowanych doustnie z pożywieniem dodatków chemicznych. Jeśli się je parówki w ciąży, to powinny mieć one jak najkrótszy skład i jak największą zawartość mięsa (ale nie oddzielonego mechanicznie, w którym mogą być skórki, ścięgna, szyje, grzbiety, wymiona, małe fragmenty kości, tłuszcz itp., co „gwarantuje” niską wartość odżywczą).

Przyprawy czy sól nie budzą wątpliwości, ale raczej trzeba się wystrzegać takich dodatków, jak emulsje tłuszczowe, zagęstniki, np. skrobia, cukier, dekstroza, glukoza, syrop, a także wzmacniacze smaku, np. owiany złą sławą glutaminian sodu, substancje żelujące, barwniki. Można by je długo wymieniać. Niektórzy nawet żartują, że w parówkach nie ma mięsa. Nie jest to do końca prawda, ale dużą część taniego „przysmaku” może stanowić np. białko sojowe i nie wiadomo, czy będzie ono bez GMO). Czasami koniecznością jest dodanie konserwantu, głównie azotynu sodu. Zwłaszcza wymienione już wyżej MOM jest podatne na zepsucie, dlatego taka substancja w takich przypadkach będzie konieczna. W ciąży warto więc szczególnie zwracać uwagę na jakość zawartości swojego talerza.

można jeść parówki w ciąży?
czy parówki w ciąży do dobry pomysł? / shutterstock

Parówki wegetariańskie w ciąży

W Polsce znaczny odsetek ludzi jadło i nadal je parówki (szacunki mówią, że robi to ok. 30 proc. mieszkańców naszego kraju), jednak popularność wegetarianizmu stale rośnie. Stąd niektórzy postanawiają się „przerzucić” na wyroby bez mięsa. Nie potrafiąc jednak zrezygnować z ulubionego przysmaku, zaczynają kupować ten sojowy czy z dodatkiem tofu. Czy jest zdrowsze? Czy można jeść wegetariańskie parówki w ciąży? Odpowiedź jak zwykle musi brzmieć – to zależy. Przysłowie mówi, że „diabeł tkwi w szczegółach”, a w tym przypadku w poszczególnych składnikach, które zostały użyte do wyprodukowania pożywienia.

Po pierwsze, będąc w ciąży, trzeba zwracać uwagę na ilość soli oraz cukru (występującego pod różnymi nazwami). Jeśli te dwa składniki są na prawie samym początku listy, nie świadczy to zbyt dobrze o produkcie. Niekiedy można tam znaleźć też skrobię modyfikowaną (GMO), substancje wiążące, gluten, glutaminian, zagęszczacze, aromaty i inne rzeczy, które niekoniecznie warto „wrzucać” do żołądka. Poza tym to produkt wysokoprzetworzony, a takie wyroby nie są wskazane do częstego spożywania. Warto wspomnieć, że jeśli przyszła matka ma chęć i siłę w ciąży, może sobie sama przyrządzić taki specjał. Przepisy łatwo znaleźć w internecie, choćby na blogu kulinarnym Olgi Smile. Wtedy przynajmniej będzie dokładnie wiedziała, z czego składa się jej danie.

Plusem parówek wegetariańskich dla wielu osób może być to, że dość dobrze odwzorowują smak tych mięsnych. Sama tylko soja, ale też i przyprawy, marynaty, dodatek białek np. pszenicy naśladują umami (tzw. mięsistość). Ten smak wychwytują receptory kwasu glutaminowego w naszym organizmie (dlatego tak lubimy glutaminian sodu w naszych potrawach). Parówki te są, podobnie jak zwyczajne, bardzo drobno zmielone, więc konsystencja niewiele się różni od oryginału. Zapach też często jest podobny do tego w tradycyjnym wyrobie. Oczywiście, należy wspomnieć, że nie dla wszystkich ma sens jedzenie czegoś, co choćby przypomina mięso, jeśli i tak wcześniej go nie jedli (jeśli są wegetarianami).

Parówki w ciąży: podsumowanie

Niektóre parówki dla producentów okazja do wykorzystania prawie każdej części zwierzęcia i umieszczenia tam całej listy dodatków. Te lepsze mają krótki skład i bardzo wysoką zawartość mięsa i jeśli już, to warto wybierać właśnie takie. Inną opcją są też wyroby wegetariańskie. Trzeba jednak pamiętać, że tego typu kiełbaski to taki „jarski fast food”. Będąc w ciąży, warto więc przeanalizować swój sposób jedzenia. To może być dobra okazja do zmian i zredukowania „śmieciowego jedzenia”, co zaowocuje lepszym zdrowiem zarówno matki, jak i dziecka. Potrawy przyszłej matki powinny być jak najmniej przetworzone i warto o tym pamiętać. Parówki w ciąży to więc nie najlepszy pomysł na często jedzone danie.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Autor

Iwona Radomska

Z wykształcenia magister pedagogiki ze specjalnością resocjalizacja. Copywriterka i redaktorka z wyboru. Mama sporej gromadki na pełny etat. Interesuje się rozwojem człowieka i przyrodą, kocha zwiedzać. W nielicznych wolnych chwilach pochłania książki, uczy się języków albo uprawia sport. Uważa, że człowiek powinien uczyć się przez całe życie.

Poprzedni artykuł
jakie ma prawa ciężarna w urzędzie pracy
  • Prawo i finanse

Jakie ma prawa ciężarna w urzędzie pracy?

  • 24 stycznia 2023
  • dzidzius.pl
Czytaj więcej
Następny artykuł
dziecko-morderca
  • Rodzice

Dzieci-mordercy. Zbrodnie nieletnich

  • 27 stycznia 2023
  • dzidzius.pl
Czytaj więcej

Zobacz również

cholestaza w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Cholestaza w ciąży – co trzeba wiedzieć?

  • Katarzyna Kon
  • 28 października 2024
kobieta w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Rumień zakaźny – czym grozi w ciąży?

  • Katarzyna Kon
  • 17 października 2024
badanie gbs w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Badanie GBS w ciąży – jak się przygotować?

  • Katarzyna Kon
  • 10 października 2024
magnez w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Magnez w ciąży – jak go bezpiecznie stosować?

  • Katarzyna Kon
  • 3 października 2024
farbowanie włosów w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Farbowanie włosów w ciąży – czy to bezpieczne?

  • Katarzyna Kon
  • 26 września 2024
bezsenność w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Bezsenność w ciąży – jak sobie pomóc?

  • Katarzyna Kon
  • 19 września 2024
dieta w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Dieta ciężarnej – czego nie jeść w ciąży?

  • Katarzyna Kon
  • 12 września 2024
ból gardła w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Ból gardła w ciąży – co można stosować?

  • Katarzyna Kon
  • 5 września 2024
szczepienie na krztusiec w ciąży
Czytaj więcej
  • Ciąża i Poród

Szczepienie na krztusiec w ciąży

  • Katarzyna Kon
  • 22 sierpnia 2024

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Gorące tematy
  • Seriale dla nastolatków 1
    Seriale dla nastolatków
    • 14 marca 2025
  • książki dla nastolatków 2
    Książki dla nastolatków
    • 7 marca 2025
  • filmy dla nastolatków 3
    Filmy dla nastolatków
    • 28 lutego 2025
  • makijaż dla nastolatek 4
    Kosmetyki dla nastolatek – co warto wybrać?
    • 21 lutego 2025
  • sen nastolatka 5
    Ile powinien spać nastolatek?     
    • 13 lutego 2025
  • prezent na chrzest dla chłopca 6
    Prezent na chrzest dla chłopca – najlepsze pomysły
    • 27 stycznia 2025
  • prezent na chrzciny dla dziewczynki 7
    Prezent na chrzest dla dziewczynki – co wybrać?
    • 17 stycznia 2025
  • pokrzywka u dziecka 8
    Pokrzywka u dziecka – jak pomóc maluchowi?
    • 3 stycznia 2025
Najnowsze komentarze
  1. kosme.pl - Co na rozstępy w ciąży? Skąd się biorą?
  2. Julia - Poród w więzieniu i macierzyństwo za kratkami
  3. ok - Cieplutkie i mięciutkie kocyki – jak wybierać je dla najmłodszych?
  4. jan - Skarbonka dla dziecka – nauka oszczędności od małego
  5. Anna - Arytmetyka mentalna – czy warto? Opinie specjalistów
Ostatnie wpisy
  • Seriale dla nastolatków
    Seriale dla nastolatków
    • 14 marca 2025
  • książki dla nastolatków
    Książki dla nastolatków
    • 7 marca 2025
  • filmy dla nastolatków
    Filmy dla nastolatków
    • 28 lutego 2025
Kategorie
  • Artykuły sponsorowane (1)
  • Ciąża i Poród (75)
  • Maluch (46)
  • Niemowlę (16)
  • Planowanie (43)
  • Prawo i finanse (23)
  • Przedszkolak (27)
  • Rodzice (74)
Dzidzius.pl
  • Rodzice
  • Ciąża i Poród
  • Planowanie
  • Maluch
  • Przedszkolak
  • Niemowlę
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Reklama
 
Świat dziecka w jednym miejscu

Wpisz słowo kluczowe i wciśnij ENTER