Czas oczekiwania na nowego członka rodziny, nie zawsze jest łatwy. W ciele kobiety zachodzi wiele zmian, hormony szaleją, a waga rośnie. Przyszłe mamy zmagają się z wieloma problemami, zwłaszcza ze strony układu trawiennego. Herbata miętowa w ciąży może wtedy przynieść prawdziwe ukojenie. Z artykułu dowiesz się, dlaczego warto ją pić i jakie ma właściwości, a także jak ją prawidłowo zaparzyć.
Spis treści
Herbata miętowa w ciąży – właściwości
W ciąży wszystkie dotychczasowe nawyki żywieniowe są dogłębnie analizowane. Przyszła mama nie chce przecież w żaden sposób zaszkodzić swojemu dziecku tym, co dostarcza do swojego organizmu. Jednym z bezpiecznych, a nawet zalecanych ziół w ciąży, jest mięta.
Jeśli zmagasz się ze stresem, sięgnij po herbatę miętową w ciąży. Okres wyczekiwania na malucha może przysporzyć wielu zmartwień – strach o utratę pracy, oczekiwanie na wyniki badań prenatalnych itd. Pamiętaj jednak, że to hormony kierują Twoim zachowaniem, więc warto wspomagać się naturalnymi sposobami. Regularnie pity napar z mięty rozluźnia i redukuje stres.
Zgaga, niestrawność, czy nudności to typowe objawy rozwijającego się dziecka w łonie matki. Zanim zaczniesz szukać farmakologicznych sposobów na ich łagodzenie, spróbuj wprowadzić do swojego menu napar z mięty. Dzięki cudownym właściwościom kolejne miesiące oczekiwań będą łatwiejsze. Pomaga na mdłości i inne nieprzyjemne dolegliwości podczas stanu błogosławionego.
Herbata miętowa w ciąży przynosi wiele korzyści. Jeśli wcześniej piłaś dużo kawy lub mocnej herbaty, możesz je śmiało zastąpić miętą. Nadmiar kofeiny może nie służyć dziecku, które dopiero się rozwija, a napar może doskonale nawodnić organizm.
Jakie napary ziołowe można pić w ciąży?
Aby dziecko miało szansę na prawidłowy rozwój, zaleca się jak najbardziej ograniczanie przyjmowania leków w ciąży. Jeśli kobieta przed zajściem w ciążę chorowała przewlekle, to nie powinna rezygnować z leków bez konsultacji z lekarzem. Tuż po ujrzeniu dwóch kresek, kobieta zmagająca się z przewlekłymi schorzeniami powinna udać się do ginekologa, ponieważ nie wszystkie leki mogą mieć neutralny wpływ na malucha, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.
Jeśli kobiecie doskwierają jednak typowe objawy ciążowe – nudności, wymioty, bóle głowy, zgaga czy zaparcia, to warto sięgać po ziołowe napary.
Zbawienna oczywiście może okazać się herbata miętowa w ciąży. Oprócz swoich cudownych właściwości na układ trawienny jest źródłem wapnia, żelaza, potasu i magnesu, a także witamin z grup A i C. Innym popularnym ziołem w ciąży jest mniszek lekarski, który przyda się pod koniec ciąży, gdy kobiety zmagają się z obrzękami i zatrzymaniem wody w organizmie.
Waleriana, czyli kozłek lekarski ukoi zszargane nerwy przyszłej mamy. Warto dbać o wyciszenie, zwłaszcza przed zaśnięciem, ponieważ od trzeciego trymestru mogą pojawić się problemy z bezsennością.
Używając naparu z ziół, trzeba pamiętać o umiarze – dozwolone są dwie filiżanki dziennie, które doskonale mogą zastąpić kawę lub zieloną herbatę, która jest zabroniona ze względu na wypłukiwanie kwasu foliowego.
Mięta w pierwszym trymestrze ciąży
Choć każdy trymestr w ciąży jest bardzo istotny, to na samym początku kształtują się narządy wewnętrzne, mózg i układ kostny malucha. Kobieta przechodzi przez burzę hormonalną, której mogą towarzyszyć nudności, wymioty, migrenowe bóle głowy, zgaga, czy brak apetytu.
Aby nie narażać dziecka na negatywny wpływ popularnych środków farmakologicznych, warto wspomagać się naturalnie. Herbata miętowa w ciąży pita na zmianę z naparem imbirowym może ukoić układ trawienny i pomóc kobiecie dotrwać do drugiego trymestru.
Niestety nie każda ciąża jest taka sama, czasami dolegliwości męczą przyszłą mamę przez całą ciążę, wtedy warto na stałe wprowadzić miętę do swojego życia. Jeśli masz już dosyć picia tylko naparu, spróbuj także orzeźwiającej wody z miętą, albo dodawaj ją do deserów. Każda forma podania jest dobra, liczy się efekt.
Herbata miętowa w ciąży – zalety
Niemalże każda ciężarna zmaga się z jakimiś trudnościami w czasie oczekiwania na swojego potomka. Jedne planowały dziecko, inne nie i są nieco przerażone. Czasami zmiana pracy nastąpiła tuż przed zrobieniem testu i kobieta boi się utraty środków do życia. Czasami to dolegliwości trawienne odbierają radość ze stanu błogosławionego.
W każdym z tych przypadków pomocne może się okazać picie herbaty miętowej w ciąży. Dzięki działaniu rozluźniającemu możemy zapomnieć na chwilę o swoich zmartwieniach, a pozytywny wpływ na układ pokarmowy zmniejszy te ciemne strony oczekiwania na malucha.
Jak parzyć miętę?
Aby cieszyć się z pozytywnego wpływu herbaty miętowej w ciąży, trzeba wiedzieć, jak ją prawidłowo przygotować. Do kubka należy włożyć suszone lub świeże liście mięty. Następnie trzeba zalać je wrzątkiem i przykryć talerzykiem. Po ok. 5 minutach napar będzie gotowy. Mięta pod wpływem wysokiej temperatury uwolni swoje bioaktywne składniki.
Przeciwskazania do picia mięty w ciąży
Jeśli cierpisz na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy, niestety nie możesz skorzystać z dobrodziejstw płynących z picia naparu miętowego. W przypadku tych chorób mogłoby dojść do podrażnienia błon śluzowych mentolem i zaostrzenia choroby. Warto pamiętać, że po porodzie też należy unikać mięty, ponieważ może hamować laktację.
Odpowiedzialne przyszłe mamy wiedzą, jakich produktów nie spożywać i na odwrót: które są pożądane w menu podczas ciąży. By rozszerzać swoją wiedzę, polecamy jeszcze takie teksty jak ten o zastosowaniu kardamonu w diecie ciężarnej czy o jedzeniu śledzi w trakcie ciąży.